16 iunie 2024, 11:00 Personalități views 876
Svetlana Tuz: „Abilitatea de a vorbi frumos nu este un dar, ci rezultatul unei munci asidue”
16 iunie 2024, 11:00 Personalități views 876

Svetlana Tuz: „Abilitatea de a vorbi frumos nu este un dar, ci rezultatul unei munci asidue”

Abilitatea de a vorbi frumos, mai ales în fața unui public numeros, nu este un dar, ci rezultatul unei munci asidue, și poate fi învățată.

Despre aceasta a relatat Artista Poporului, maestru în arte a Moldovei, instructoarea de discurs scenic, Svetlana Tuz, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandr Stahurski” de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

"Totul poate fi învățat. Nu există niciun dar. Pot să spun un singur lucru. Da, unii oameni au anumite abilități. Ca în sport. O persoană are o aptitudine. Este acesta un dar? Sau când devine campion? Este muncă! De aceea, a lucra asupra vorbiri, a lucra asupra vocii este, de asemenea, o muncă", a subliniat ea.

Profesoara de discurs scenic a menționat că dacă pe o persoană o chinuie sau o deranjată propria voce, trebuie de lucrat asupra ei, trebuie de lucrat asupra vocii, de coborît vocea, și toate acestea sînt posibile. Pentru aceasta există exerciții speciale.

"Lucrăm asupra vocii, lucrăm asupra registrelor, lucrăm asupra respirației. Bineînțeles, trebuie să poți respira cu diafragma. Vocea noastră vine din diafragmă, din respirația intercostală. Trebuie să învățăm cum să respirăm, trebuie să învățăm să ne stăpînim registrele", a spus Svetlana Tuz.

Potrivit acesteia, fiecare persoană trebuie să știe să vorbească bine. Winston Churchill a acordat multă atenție acestui aspect, spunînd că un discurs bun trebuie să fie ca o fustă pentru femeie: destul de lungă pentru a acoperi subiectul, dar destul de scurtă pentru a trezi interesul.

Artista Poporului a atras atenția asupra faptului că oamenii de afaceri și politicienii trebuie să învețe cum să trezească interesul pentru ceea ce spun în discursul lor, astfel încît acesta să nu fie lung și să fie interesant de ascultat.

"Ei trebuie să știe să vorbească. Ei trebuie să știr să convingă. Ei trebuie să știr să intoneze. Ei trebuie să știe să transmită mesajul lor", a subliniat Svetlana Tuz.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Svetlana Tuz , spectacol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
325 locuitori

Bulbocii Noi este un sat din cadrul comunei Bulboci, raionul Soroca. Localitatea se află pe malul rîului Căinar, la 32 km de oraşul Soroca şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 325 de oameni. Satul Bulbocii Noi a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.