09 septembrie 2023, 12:30 Personalități views 65174
Nicolae Sulac – legenda folclorului moldovenesc
09 septembrie 2023, 12:30 Personalități views 65174

Nicolae Sulac – legenda folclorului moldovenesc

Astăzi, 9 septembrie, interpretul de muzică populară, marele artist Nicolae Sulac ar fi împinit 87 de ani.

Nicolae Sulac s-a născut la 9 septembrie 1936 în satul Sadîc, raionul Cantemir.

A fost un autodidact, studii muzicale nu a făcut. În 1956 şi-a început cariera muzicală în calitate de solist al Capelei Corale „Doina” a Filarmonicii de la Chișinău (actualmente – Filarmonica Naționala).

În anii 1960-1961 – solist al orchestrei cinematografului „Chișinău”. Între anii 1961 – 1986 lucrează în componența orchestrelor populare „Mugurel”, „Fluieraș”, „Lăutarii”.

A cîntat în spectacole: „Crai nou” de C. Porumbescu, „Moş Ciocilan” și „Noaptea Sf. Gheorghe” de T. Flondor.

A înregistrat la radio Chișinău melodiile populare: „Spune, Ilenuța, spune”; „Dor de mamă” ș. a. Sînt foarte cunoscute cîntecele lui: „Ce frumos mai cînta cucul”, „Tinereţe-tinereţe”, „Foaie verde magheran”, „Cînd tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, doinele „Mioriţa” şi „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” şi multe altele.

Nicolae Sulac a lăsat o moştenire spirituală bogată – a înregistrat sute de piese compuse şi intrepretate de el, a evoluat în cadrul sutelor de concerte cucerind spectatorii noştri şi cei de peste hotare. Nicolae Sulac era vestit pentru umorul său fin şi profund filozofic.

Este deţinător al numeroaselor titluri onorifice și distincțiilor: 1964 − Artist emerit dîn Republica Moldova; 1967 – Artist al Poporului din Republica Moldova; 1982 – laureat al Premiului de Stat.

Nicolae Sulac a trecut în neființă la 8 aprilie 2003.

Cuvinte cheie:

folclor , muzica , aniversarea , interpret

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
163 locuitori

Balmaz este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Anenii Noi și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 163 de oameni. Satul Balmaz a fost menționat documentar în anul 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.