Mergi spre compartimentul: Muzica
05 februarie 2015, 12:20 Dansul moldovenesc views 14488
05 februarie 2015, 12:20 Dansul moldovenesc views 14488

Formația ”Moștenitorii” aniversează două decenii (VIDEO)


 

Unul dintre cele mai longevive ansambluri de dansuri populareMoştenitorii" din oraşul Râşcani a împlinit două decenii de activitate. Aniversarea a fost sărbătorită prin lansarea unui volum de excepţie „Moştenirea şi moştenitorii", relatează Mesager.

„Moştenitorii" se mândresc cu faptul că popularizează dansul autentic, fiind şi ambasadori culturali ai ţării prin tradiţiile şi portul popular strămoşeşti.

Volumul „Moştenirea şi moştenitorii" prezintă drumul parcurs de celebrul ansamblu de la un modest grup de 16 dansatori, până la o trupă de circa 140 de artişti profesionişti.

Autorităţile promit că vor susţine în continuare activităţile ansamblului, iar asta deoarece repertoriul acestuia face parte din patrimoniul cultural naţional.

„Asemenea colective ca Moştenitorii de la Râşcani sunt adevăraţii păstrători ai valorilor, ai tradiţiilor noastre naţionale, acest tezaur extraordinar, materializat în portul nostru popular, în dans, în coregrafia naţională", afirmă Monica Babuc, ministrul în exercițiu al Culturii.

Conducătorul ansamblului „Moştenitorii" spune că reţeta succesului rezidă în dedicaţie şi dorinţa de a conserva valorile culturale strămoşeşti. „Munca îmi este pasiune. Iubesc copiii. Portul popular este primul care ne arată peste hotare, după port ne recunosc, după dans ne apreciază", susține Elena Crețu, conducătorul ansamblului.

Pe parcursul celor 20 de ani de activitate, în trupa ansamblului au evoluat peste 500 de tineri din raionul Râşcani.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

cultura , Dansuri , Moldova , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1788
Populația:
3089 locuitori

Ochiul Alb este un sat şi comună din raionul Drochia. Ochiul Alb este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Drochia și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3089 de oameni. Satul Ochiul Alb a fost menționat documentar în anul 1788.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.