Mergi spre compartimentul: Muzica
16 iunie 2019, 09:30 Muzica views 7492
16 iunie 2019, 09:30 Muzica views 7492

Rusaliile

Sărbătoarea Rusaliilor sau Coborîrea Sfîntului Duh este o sărbătoare creștină care se prăznuiește în duminica de la 50 de zile după Paște.

În mitologia populară Rusaliile sînt niște ființe supranaturale, ce iau mințile oamenilor. Rusaliile erau respectate, dar nu îndrăgite pentru că aduceau tot felul de boli.

Rusaliile umblă pe pămînt, prin pădure cîntînd, dar nu le vede nimeni. În această zi sînt contraindicate lucrările în gospodărie. Pînă la Rusalii se culeg și ierburile de leac. De Rusalii se prinde la brîu pelin și, întîlnindu-se, feciorii și fetele se bat cu pelin contra farmecelor Rusaliilor. În această zi femeile și fetele se udă cu apă să fie sănătoase și drăgăstoase. În această zi nu este bine să dormi „să nu te ia rusaliile”, dar crenguțele de tei sfințite în această zi sînt bune „contra surzeniei”. Leacul cel mai folosit pentru cei atinși de Rusalii, era jocul călușarilor.

De Rusalii, în unele sate moldovenești, așa cum făceau strămoșii noștri se obișnuiește curățatul fîntînilor și izvoarelor. Acest obicei se consemna, după Sfînta Treime, la înflorirea trandafirilor (Rosa) și se numea Rosalia. De aici și provine tradiția curățirii fîntînilor și a izvoarelor: ca o chemare la reînnoire, la puritate odată cu Coborîrea Duhului Sfînt. Cu acest prilej gospodinele pregătesc bucate speciale: sarmale în frunze de podbal și hrean, plăcinte cu verdeață, învîrtite cu brînză și cartofi, etc.

Duminica Mare și Rusaliile sînt sărbători destinate cultului pomenirii morților, elogiului apei și vegetației. Apa și în special curățarea fîntînilor conțin în sine elemente sacre.

Astăzi prin unele sate ale Moldovei de Duminica Mare flăcăii și fetele mari sărbătoresc prin organizarea jocului sau horei în spiritul tradiției. În acest sens, ținem să menționăm și salutăm ideea organizării Festivalului Turistic Național „Duminica mare”, din satul Domulgeni, raionul Florești. Prima ediție a acestui Festival a avut loc pe 25 mai 2010, în cadrul căruia s-a desfășurat Concursul etnofolcloric „Tradiții de Paști pînă la Rusalii”, la care au participat mai multe formații folclorice. Alături de acestea și-au etalat talentul în expoziții meșterii populari și experții în pregătirea bucatelor tradiționale. Prin acest eveniment se încearcă promovarea turismului rural din Republica Moldova.

Credem de bună seamă, că tradițiile și ritualurile dedicate acestora vor dăinui în timp, iar prin respectarea lor ne vom păstra specificul și identitatea noastră națională.

 

Cuvinte cheie:

Rusaliile , religie

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
1015 locuitori

Păuleşti este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Păuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Călărași și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1015 oameni. Satul Păulești a fost menționat documentar în anul 1545.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.