08 februarie 2019, 01:00 Caleidoscop views 56677
08 februarie 2019, 01:00 Caleidoscop views 56677

15 curiozităţi geografice pe care puţini le cunosc

Cîte s-au descoperit pînă acum despre Planeta noastră este doar o fărîmă din cît există. Iată cîteva curiozităţi extrem de interesante despre lumea în care trăieşti!

1. Localitatea cu cel mai scurt nume: Å

Se află între Suedia şi Norvegia. În scandinavă înseamnă "rîu". Indicatorul cu numele locului este adesea furat pentru că este inedit şi are o anumită valoare.

2. Cel mai mare oraş din lume - ca suprafaţă


Cel mai mare oraş din lume este Hulunbuir, Inner Mongolia, China. Are o suprafaţă de 263.953 km pătraţi.

3. Singurele ţări din lume înconjurate de o altă ţară

Lesotho, Vatican şi San Marino sînt singurele ţări din lume înconjurate complet de o singură ţară. Lesotho de Africa de Sud, iar Vaticanul şi San Marino de Italia.

4. Cel mai lung al doilea cuvînt din lume


Este format din 85 de litere - "Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu" şi reprezintă un deal din Noua Zeelandă.

Denumirea este o frază în maori care se traduce "locul unde Tamatea, bărbatul cu genunchii mari a alunecat, s-a căţărat şi a cucerit munţii, cunoscut ca un mîncător de pămînt, a cîntat la fluier pentru iubita sa".

Cel mai lung cuvînt care a intrat în Cartea Recordurilor are 163 de litere - Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit şi aparţine thailandezilor.

5. Cele mai reci şi cele mai calde mări

White Sea din Rusia măsoară cea mai scăzută temperatură a apei - doar minus 2 grade, iar în Golful Persic regăsim apa cea mai caldă - vara se înregistrează 35,6 grade.

6. Cea mai veche Republică Constituţională


San Marino este cea mai veche Republică Constituţională - fondată în anul 301 de un mason creştin, refugiat de persecuţia lui Diocleţian. Constituţia scrisă din anul 1600 este cea mai veche din lume.

7. Cea mai adîncă groapă săpată de om

Cea mai adîncă groapă săpată vreodată de om este gaura de foraj de la Kola din Rusia. Săpăturile au fost făcute în scopul de a ajunge cît mai adînc în scoarţa Terrei. Aici s-a săpat din 1970 şi pînă în 1989 şi s-a ajuns la o adîncime de 12.261 metri.

8. Cel mai îndepărtat punct al Pămîntului de centru şi cel mai apropiat punct


Cel mai indepartat punct de centrul Pamîntului este vîrful Muntelui Chimborazo (6.310 m) , din Ecuador, iar cel mai apropiat este Marina Trench, Oceanul Pacific, la 10.971 metri.

9. Cel mai lung lanţ muntos de pe Terra

Lanţul Atlanticului Mijlociu este cel mai lung lanţ muntos din lume - 40.000 de km. Islanda este singura parte din acest lanţ care se află deasupra nivelului apei.

10. Locaţia cu denumirea doar din vocale


Aflat pe coasta de vest a Italiei, Muntele Circeo, era cunoscut odată drept Aeaea (doar cinci vocale). Se credea că aici locuieşte vrăjitoarea Circe.

În lume mai există două astfel de locuri: în Hawaii - Aiea, şi în Insulele Marchize - Eiao.

11. Cel mai nordic, estic şi vestic Stat din America

Alaska este cunoscut ca fiind cel mai nordic, estic şi vestic Stat din toată America.

12. Marea fără ţărm


Marea Sargasso este considerată singura mare din lume ce nu are ţărm, şi este localizată în mijlocul Oceanului Atlantic. Curenţii oceanici se mişcă în direcţia acelor de ceasornic.

13. Lacul de crater format de un meteorit

Lacul Bosutwi are un diametru de 8 kilometri şi se află în Ghana, Africa. În jurul său s-au format de-a lungul timpului aşezări, sate - peste 30 la număr, iar populaţia ar putea depăşi acum 70.000 de oameni.

14. Cel mai neobişnuit curs de rîu


Rîul Nil izvorăşte din apropiere de Ecuator, Burundi, şi curge spre zona temperată, spre nord pînă în nord-estul Africii. Este şi cel mai lung rîu din lume - 6.671km.

15. La Polul Nord nu este pămînt

La Polul Nord vei întîlni doar gheaţa deasupra mării. Oceanul Artic are o suprafaţă de 12 milioane de kilomteri pătraţi de gheaţă plutitoare. Cea mai joasă temperatură de aici a fost de minus 34 de grade.

Sursa: www.apropo.ro

Cuvinte cheie:

Pamint , mare , riuri , geografie , curiozitati

Comentarii

 (4)
  • #4 Marin Răspunde Citează selecţia
    1. Marea Sargasselor se afla in Oceanul Atlantic!
    2. 40.000 km e circumferinta Pamantului, nu diametrul (diametrul e 12.000)!
    3. Cel mai lung fluviu din lume e totusi Nil. Mississippi impreuna cu o parte din Missouri si altele cateva mai mici au impreuna lungimea de 7000 km.
    4. Alaska intr-adevar e cel mai nordic si vestic stat din SUA. Dar fiindca se afla in apropiere de meridianul 180 grade (care desparte estul de vest), e si cel mai estic stat.
  • #3 Amalia Răspunde Citează selecţia
    Marea Sargasso nu se afla in Oceanul Atlantic???
  • #2 vlad Răspunde Citează selecţia
    диаметр земли 40000 километров
  • #1 Arsenii Răspunde Citează selecţia
     Саргассово море находится в Индийском океане? Аляска- самая восточная часть Америки? Прежде чем писать чушь, посмотрели бы на 
    карту.Кстати,самая длинная река-Миссисипи-7000 км
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1463
Populația:
1596 locuitori

Arioneşti este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Arioneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Arioneşti este situat la o distanţă de 27 km de oraşul Donduşeni şi la 217 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1596 de oameni. Satul Arioneşti este atestat documentar în anul 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.