03 iunie 2020, 16:00 Caleidoscop views 15502
4 lucruri despre vise pe care este bine să le ştii
Foto: sfatulparintilor.ro
03 iunie 2020, 16:00 Caleidoscop views 15502

4 lucruri despre vise pe care este bine să le ştii

Pe măsură ce oamenii de ştiinţă găsesc noi modalităţi de cercetare a creierului şi scot la iveală noi lucruri despre vise. Odată ce au pus capul pe pernă, pentru mulţi dintre oameni partea conştientă îşi ia liber. Cu toate acestea, celulele din creier lucrează permanent producînd visele care au loc în faza REM a somnului. Şi pentru că discutăm despre vise de ce oare unii oameni au coşmaruri în vreme ce alţii au doar vise fericite? Ca şi somnul, vise sunt fenomene misterioase. Pe măsură ce oamenii pătrund tot mai adînc în creiere, se găsesc răspunsuri la astfel de întrebări.

Iată cîteva lucruri interesante descoperite despre vise.

1: Visele violente pot fi semnale de avertizare

Ca şi cum coşmarurile n-ar fi de ajuns, există şi o afecţiune rară a somnului care îi face pe oameni să-şi trăiască visele, uneori cu violenţă cu ţipete şi lovituri cu mîinile şi picioarele. Astfel de vise pot fi un semn al fazei de început a unor afecţiuni ale creierului precum Parkinson şi demenţă.

2: „Păsările de noapte" au mai des coşmaruri

Să stai pînă tîrziu în noapte are propriile avantaje, însă visele fericite nu fac parte dintre plusuri. O cercetare publicată în 2011 în Journal Sleep and Biological Rhythms a relevat faptul că persoanele care se culcă tîrziu sunt mai predispuse la coşmaruri decît cei care merg la culcare devreme.

Iar un studiu realizat pe 264 de studenţi care au fost rugaţi să spună cît de des au coşmari pe o scală de la 0 la 4, niciodată respectiv mereu. Cei care se culcau mult după ora 00:00, au avut o medie de 2,10 comparativ cu cei care mergeau la culcare înainte de miezul nopţii care au avut o medie de 1,23. Cercetătorii au spus că diferenţa este semnificativă, însă nu au ştiut cu siguranţă legătură dintre obiceiurile de somn şi coşmarurile. O explicaţie ar fi legată de prezenţa cortizolului la un nivel ridicat în corp dimineaţa chiar înainte ca oamenii să se trezească. Dacă, însă continui să dormi, nivelul ridicat al cortizolului generează coşmaruri.

3: Îţi poţi controla visele

Dacă eşti interesat să ai vise lucide, ar trebui să începi să joci jocuri video. Legătura dintre cele două este simplă: ambele reprezintă realităţi alternative, spune Jayne Gackenbach, psiholog la Grant MacEwan University în Canada.

Jucătorii sunt obişnuiţi să controleze mediul jocului, iar abilitatea aceasta poate fi transferată şi în cazul viselor. Diferite cercetări au demonstrat că persoanele care practică jocurile video sunt mai capabili să aibă vise lucide, unde pot să se privească din afara corpului şi pot astfel, să-şi influenţeze visele.

4: De ce visează oamenii

Oamenii de ştiinţă s-au întrebat mereu care este scopul viselor fără a descoperi însă un răspuns clar. Deirdre Barrett, cercetător la Universitatea Harvard, a venit cu o explicaţie inedită. Cercetările ei au scos la iveală faptul visele ne-ar putea ajuta să rezolvăm problemele la care nu găsim soluţii în timpul zilei. Aspectele vizuale şi, de cele mai multe ori ilogice ale viselor sunt ideale pentru gîngirea neconvenţională care este necesară pentru rezolvarea unor probleme.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Cuvinte cheie:

studiu , om , somn , vise

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2860 locuitori

Negureni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobruşa, Negureni și Chersac. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Teleneşti şi la 83 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Negureni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.