30 august 2019, 15:30 Caleidoscop views 21897
30 august 2019, 15:30 Caleidoscop views 21897

Ce rol au albinele, fluturii şi liliecii


Foto: Mediafax Foto

Albinele, planctonul, fluturii, liliecii, peştii şi ciupercile sunt specii ce au un rol esenţial în menţinerea echilibrului natural. Distrugerea habitatelor acestora sau dispariţia lor ar avea un impact imens asupra omenirii, avertizează oamenii de ştiinţă.

Pămîntul este un gigant ecosistem. Orice plantă, animal, pasăre sau insectă are un rol important în menţinerea echilibrului, chiar dacă uneori nu suntem conştienţi de acest lucru.

Existenţa anumitor specii este chiar vitală pentru viaţa umană. Este şi cazul albinelor, planctonului, fluturilor, liliecilor, peştilor şi ciupercilor, scrie viralnova.com.

1. Albinele sunt probabil cea mai ameninţată specie din lista de mai sus. Totuşi, ele sunt extrem de importante în producţia modernă de hrană, polenizînd culturile de cereale. Fără acest proces, producţia de alimente ar scădea semnificativ.

Cu toate acestea, în unele zone de pe glob, populaţiile de albine au fost reduse cu aproape 80%. Specialiştii apreciază că dacă nu va fi o găsită o soluţie pentru remedierea situaţiei, planeta s-ar putea confrunta cu foametea.

2. Planctonul – contrar credinţei generale, planctonul nu face referire la o singură specie, ci mai degrabă la un grup de animale diferite. Planctonul reprezintă totalitatea organismelor marine, care trăiesc plutind în apa mării, fiind prea mici pentru a rezista curenţilor şi a putea înota.

Puţini ştiu însă că planctonul produce 50% din oxigenul de pe glob. Poluarea îi afectează însă semnificativ dezvoltarea, fapt ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru întreaga lume.

3. Fluturii, ca şi albinele, sunt utili polenizării. Pe de altă parte, aceste insecte le sunt de folos şi oamenilor de ştiinţă care realizează studii privind schimbările climatice. Asta pentru că ei reacţionează rapid chiar şi la cele mai mici modificări de acest fel, oferind astfel informaţii preţioase, în timp real, cercetătorilor.

4. Liliecii mănîncă extrem de mulţi gîndaci: mai mulţi decît orice alt animal de pe Pămînt. Ei fac astfel un „serviciu public" oamenilor, ferindu-i şi de păianjeni şi ţînţari cu care, de asemenea, se hrănesc.

Din păcate, una dintre cele cinci specii de lilieci se află acum în pericol de dispariţie din cauza distrugerii habitatului lor.

5. Peştii – pe lîngă faptul că sunt parte esenţială în lanţul trofic marin, cercetătorii au descoperit şi că aceştia contribuie la scăderea acidităţii oceanelor. Acesta este un efect al excrementelor lor.

În anumite zone de pe glob, populaţiile de peşti sunt însă ameninţate de braconaj.

6. Ciupercile au un rol important în menţinerea echilibrului natural. Ele acţionează ca nişte „reciclatori" naturali a anumitor substanţe pe care le transformă în nutrienţi pentru mediu.

Unele specii sunt ameninţate de schimbările climatice şi de distrugerea habitatelor.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

natura , omenirea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
803 locuitori

Mîndra este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Satul Mîndra se află la distanţa de 20 de km de orașul Călăraşi, şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 803 locuitori. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.