10 noiembrie 2015, 11:22 Caleidoscop views 7802
Invenția unui apicultor din Moldova, care nu trebuie nimănui
10 noiembrie 2015, 11:22 Caleidoscop views 7802

Invenția unui apicultor din Moldova, care nu trebuie nimănui

Dulapul cu aer care se încălzește pînă la 46 C° la ieșirea din stup reprezintă o cameră termică pentru combaterea căpușelor – paraziții albinelor. În aceasta constă invenția apicultorului Vadim Copacelli, în vîrstă de 75 de ani, din satul Speia, raionul Anenii Noi.

Apicultorul muncește deja 30 de ani la perfecționarea acestei camere termice. Potrivit lui Copacelli, această instalație este aproape ideală pentru combaterea paraziților, iar pentru albine este inofensivă.

„Prima cameră termică am fabricat-o în anul 1980 și mai bine de 30 de ani muncesc asupra perfecționării acestei construcții. Acum lucrez asupra unui model nou care va menține temperatura cu o precizie mai mare. Va fi instalat un nou dispozitiv care va semnala despre atingerea temperaturii periculoase pentru albine, pentru ca acestea să fie mai puțin expuse pericolului de supraîncălzire", a relatat inventatorul.

Căpușele pricinuiesc daune considerabile familiilor de albine. Varoatoza (infestarea albinelor) a devenit răspîndită în anii 60 ai secolului 20, iar din anii 80 practic fiecare prisacă din Eurasia este infectată cu acest parazit.

Însă, potrivit lui Vadim Copacelli, statul, deocamdată, nu este interesat de invenția lui, la fel ca și Asociația Apicultorilor din Moldova. Președintele Asociației, Ștefan Condratiuc, are o atitudine respectuoasă față experimentele inovatorului, însă afirmă că camerele termice nu vor fi utilizate pe larg.

 

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

albini , inventie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1432
Populația:
14516 locuitori
Logo

Călăraşi este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Călăraşi. Amplasat pe ambele maluri ale rîului Bîc, oraşul Călăraşi este situat la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14516 de locuitori. Localitatea a fost atestată documentar cu denumirea de Tuzara la 1432 – 1433, cînd Ilie Vodă dăruia slugii sale Staia „satul Tuzora pe Bîc”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.