11 iunie 2017, 14:30 Caleidoscop views 17930
11 iunie 2017, 14:30 Caleidoscop views 17930

Cel mai înalt munte din Sistemul solar are înălțimea de 27 kilometri

Cel mai înalt munte şi vulcan care a fost observat pînă acum în Sistemul solar se găseşte pe planeta Marte şi se numeşte Olympus Mons. Vulcanul are înălțimea de 27 de kilometri şi este de trei ori mai înalt decît muntele Everest de pe Pămînt.

Suprafața planetei este formată din cîmpii întinse, locuri mai întunecate, considerate "mări" şi un scut vulcanic format din munți extrem de înalți.

Aici se înalță un munte de dimensiuni gigantice, numit Olympus Mons, cel mai înalt munte şi vulcan din sistemul nostru solar, informeaza Daily Galaxy.

Vulcanul cu înălțimea de 27 de kilometric are o lățime de 550 de kilometri şi este flancat de stînci abrupte, iar zona craterelor are o lungime de 85 de kilometri, 60 de kilometri lățime şi 3 kilometri adîncime.

Bazîndu-se pe dimensiunea craterului şi pe suprafața pantei abrubte a vulcanului, geologii au estimat că vîrsta acestuia ar fi de 115 milioane de ani, iar regiunea de la baza craterului ar avea doar 2 milioane de ani.

Dimensiunea extraordinară a muntelui Olympus Mons relevă faptul că în regiune nu există plăci tectonice. Muntele a fost observat de pe Pămînt în secolul al XIX-lea. Confirmarea dimensiunilor muntelui Olympus Mons a fost făcută de către sondele Mariner, fiind fotografiat în anul 1972.

Cuvinte cheie:

soare , vulcan , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
3615 locuitori

Bujor este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Bujor este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3615 oameni. Satul Bujor a fost menționat documentar în anul 1482.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.