09 iunie 2016, 10:50 Caleidoscop views 9824
Moschino și-a decorat casa cu un covor moldovenesc (Foto)
09 iunie 2016, 10:50 Caleidoscop views 9824

Moschino și-a decorat casa cu un covor moldovenesc (Foto)

Designerul Paolo Moschino și-a decorat casa cu un covor moldovenesc din secolul XIX sau XX. Covorul e piesă centrală. Tot designul casei a pornit de la el.

Drumul covorului începe foarte devreme. De fiecare dată.

La început de vară e tunsoarea oilor. Cînd abia mijește soarele și ziua e încă neîncepută. Cu foarfece ruginite de vara trecută, dar care capătă strălucirea lamelor după tunsoare. Și behăitul oilor se ogoaie.

Apoi e opăritul și spălatul lînii. Se opărește ca să ucidă mirosul. Apa de după spălat e bună pentru reumatism. Așa zicea mămuca. Apoi e scărmănatul cu mîna. Cel mai insuportabil lucru pe care l-am făcut în viață. Poate doar alesul fasolelor să mă fi deranjat mai tare.

Marțea devreme, luam sacii cu lînă și autobuzul de la ora 5, ca să prindem rînd la scărmănătoarea de la Lipcani. Scărmănătoarea de la Mămăliga era mai bună și avea cozi mai mici, dar trebuia să schimbi două autobuze. Scărmănătoarea de la Lipcani era pe malul Prutului. Era foarte mult praf. Și niște roți imense. Cea de la Mămăliga îmi apare doar cu multă iarbă și rouă multă. Și proaspătă.

Iarna se toarce. Nu ca la Creangă. Ne uitam la televizor. Mămuca îmi zicea că iar sînt ăștia care vorbesc de parcă ar avea câlți în gură. Era Telecinemateca. De miercuri. Cu filme după piesele lui Shakespeare. O parte din lînă mergea la colțuni și mănuși. Făcute cu cîrligul. Ca să țină cald. „Să-ți păzești mîinile și picioarele."

Apoi vine vîrtelnița. Cel mai drag mie lucru din lungul drum al covorului moldovenesc. Nu trebuie să te scoli devreme. Nu trebuie să umbli cu saci după tine. Nu trebuie să te înghesui în PAZ-ul galben de Lipcani. Asculți amintirile mămucăi de pe cînd era edinolicinikă și în fiecare primăvară îi dădeau desetinele, care între timp au devenit hectare, tot mai departe de sat, tot mai departe de sat. Pînă la Pădurea lui Jorja.

Gospodinele caută modelul de covor. Aleg culorile. Leagă la fiecare legătură de lînă un model de culoare.

În vara următoare, miercuri dimineața, luam autobuzul de 6 pînă la Briceni, apoi alt autobuz pînă la Tabani. Cazane mari, culori vii, multă lume, lîna vopsită e înșirată pe deal. Multă culoare. Iarba rămîne albastră, violetă, galbenă, roșie.

În toamnă, ne ducem la Bădragi, ca să găsim cel mai frumos model de covor. Să ne tocmim pentru iarnă cu cele mai bune țesătoare din zonă.

Apoi covorul ajunge la Paolo Moschino.

Reamintim că informații exhaustive despre Alesul covoarelorŢesutul popular decorativBroderiiCroşetareÎmpletitul din salcieÎmpletitul din paieÎmpletitul din pănuşi de porumbÎmpletitul din papurăPrelucrarea artistică a lemnuluiPrelucrarea artistică a pietreiCeramica popularăPrelucrarea artistică a pielii şi a blănurilorPrelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.

Sursa: erizanu.cartier.md

Cuvinte cheie:

casa , covoare , designer

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
128 locuitori

Mărtineşti este un sat din cadrul comunei Grebleşti, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 128 de oameni. Satul Mărtinești a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.