17 mai 2017, 12:10 Caleidoscop views 5695
Dispută în Parlamentul European privind acordarea suportului financiar Moldovei
17 mai 2017, 12:10 Caleidoscop views 5695

Dispută în Parlamentul European privind acordarea suportului financiar Moldovei

Plenul European nu a amînat acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, ci a fost amînată cu două săptămîni ședința trialogului între reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European.

Pe marginea acestui subiect au fost organizate și dezbateri de către Parlamentul European în sera zilei de ieri, 16 mai. O parte din deputați s-au expus pro acordării acestei finanțări, iar o parte contra. Comisarul Christos Stylianides a fost unul dintre cei care au menționat că acordarea sprijinului financiar din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European va contribui la îmbunătățirea situației din Moldova.

„Pot fi aduse îmbunătățiri sau situația poate degrada. În ceea ce privește reformele din sistemul electoral, sperăm ca Moldova să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Modul în care sunt aleși cei care vor conduce țara este esențial pentru democrație. UE este gata să sprijine Republica Moldova", a declarat comisarul Christos Stylianides.

Declarațiile comisarului Christos Stylianides au fost susținute și de președintele Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, Andi Cristea, sperînd că „în această săptămînă, Parlamentul European va vota acordarea transei de 100 de milioane".

„Eforturile de reformă au nevoie de un semnal de încurajare. Este clar că au avut loc progrese", a menționat Cristea.

Unii europarlamentari au ținut să precizeze că, dacă Bruxellesul nu va ajuta Republica Moldova, aceasta ar putea să ajungă să fie controlată de Moscova.

„Republica Moldova este foarte importantă geopolitic. În ultima vreme guvernele Moldovei au făcut eforturi de apropiere. Este de datoria noastră să încurajăm vocile proeuropene. Este adevărat că există riscuri cînd se acordă un ajutor financiar unui stat care are probleme. Dar vocile europene trebuiesc ajutate, altfel câștigă vocile ruse", a afirmat Marian-Jean Marinescu.

„În ultima perioadă această apropiere este periclitată, se aud vocile proruse. Oamenii au fost presați de către Rusia în ultima vreme. Rusia exercită presiuni, ridică prețurile la energie, crează probleme pentru moldovenii care vor să lucreze în Rusia. Consider ca UE trebuie să continue să susțină Moldova. Daca UE ar respinge Republica Moldova ar fi grav", a declarat și Francisco Assis.

Printre cei care s-au opus acordării suportului financiare au fost europarlamentarii Helmut Scholtz, Petras Austrevicius, în numele ALDE, dar și Cristian Preda, coordonatorul în Comisia de Afaceri Externe al PPE.

La sfîrșitul săptămînii trecute, Comisia Europeană a cerut Parlamentului European să nu tergiverseze acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

parlament , scandal , ajutor , finanţe

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
1985 locuitori

Negrea este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Negrea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Hîncești și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1985 de oameni. Satul Negrea a fost menționat documentar în anul 1820.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.