09 iunie 2017, 11:35 Caleidoscop views 4787
Există un risc ridicat ca Terra să fie lovită de un asteroid
09 iunie 2017, 11:35 Caleidoscop views 4787

Există un risc ridicat ca Terra să fie lovită de un asteroid

Astronomii din cadrul Academiei cehe de știință au vorbit marți despre riscul ridicat ca Terra să fie lovită de un asteroid, recomandînd cu insistență cercetări pentru a evita „un dezastru local sau chiar continental"

Asteroizii în cauză provin dintr-o ramură recent descoperită a Tauridelor, stele căzătoare dintr-un roi de meteori care apar cu regularitate pe cer. Studiul recomandă cu insistență efectuarea de cercetări aprofundate pentru „a descrie mai bine această sursă reală de obiecte potențial periculoase, suficient de mari pentru a cauza un dezastru local sau chiar continental".

„În această perioadă, probabilitatea unei coliziuni cu un obiect mare (de circa 12 metri în diametru) este în mod cert mai ridicată", a subliniat Academia cehă într-un comunicat de presă.

Oamenii de știință au tras aceste concluzii după ce au analizat 144 de bolizi — mari meteori luminoși — din rîndul Tauridelor și după descoperirea acestei noi ramuri care conține cel puțin doi asteroizi cu un diametru de 200 pînă la 300 de metri.

„Cel mai probabil, ramura conține și numeroși asteroizi nedetectați, de circa zece metri diametru sau mai mari", a indicat Academia într-un comunicat de presă.

„De unde riscul unei coliziuni cu un asteroid care crește în mod cert atunci cînd Terra întîlnește acest roi de materie interplanetară, odată la cîțiva ani", potrivit acestui text.

Asteroizii sînt foarte fragili, dar cînd sînt atît de mari ei pot pătrunde mult în atmosferă și crea o amenințare reală de coliziune cu Pămîntul, explică oamenii de știință cehi.

Sursa: libertatea.ro

Cuvinte cheie:

Pamint , asteroid , riscuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.