28 ianuarie 2021, 14:20 Caleidoscop views 4364
De ce oamenii sînt stîngaci şi cele dreptaci
28 ianuarie 2021, 14:20 Caleidoscop views 4364

De ce oamenii sînt stîngaci şi cele dreptaci

Tendinţa de a mişca mai mult una dintre mîini apare încă din viaţa intrauterină, în jurul celei de-a opta săptămîni de sarcină, potrivit unor descoperiri recente făcute cu ajutorul ecografiilor.

Anterior, oamenii de ştiinţă considerau că între stîngaci şi dreptaci exista o diferenţă în ceea ce priveşte activitatea genelor celor două emisfere ale creierului, informează Gîndul.

Recent însă, potrivit Indy 100, cercetătorii de la Ruhr-Universitat Bochum, care au analizat genele de la nivelul măduvei spinării în perioada dintre lunile a opta şi a douăsprezecea de sarcină, au ajuns la concluzia că originea folosirii uneia dintre mîini se află în măduva spinării.

Mişcările braţului şi mîinii pornesc din cortexul motor din creier, care trimite semnale către măduva spinării. Această comandă se transformă în mişcare. Cortexul motor nu este conectat cu măduva spinării de la început, iar „alegerea" uneia dintre mîini apare înainte ca aceste conexiuni să se formeze. Acesta este motivul pentru care cercetătorii cred că folosirea mîinii drepte sau a celei stîngi este decisă la nivelul coloanei vertebrale.

Astfel, cercetătorii au descoperit diferenţe între segmentele stîng şi drept ale măduvei spinării fătului încă din a opta săptămînă de viaţă intrauterină, iar aceste diferenţe controlează mişcările mîinilor şi picioarelor.

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

descoperire , creier , sarcină , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
148 locuitori

Baroncea Nouă este un sat din cadrul comunei Baroncea, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 179 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 148 de oameni. Satul Baroncea Nouă a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.