23 iulie 2013, 12:38 Caleidoscop views 13345
23 iulie 2013, 12:38 Caleidoscop views 13345

Există moarte?..

Ne temem de moarte. Ne temem, intrucît vedem că cei ce mor dispar și nu se mai întorc niciodată, ne temem pentru că nu știm ce se întîmplă "dincolo", ne temem mai ales pentru că noi asociem ființa noastră cu trupul, cel care moare.

Totuși, o nouă teorie științifică reafirmă ideile mai vechi, conform cărora moartea nu este acel punct terminal, așa cum îl credem noi.

Deși corpurile individuale sînt programate să se autodistrugă, noțiunea de "eu" pare un concept transcedental, un alt fel de energie decît acela care "nu se pierde și nu se creează" după principiul lui Lavoisier, în lumea noastră, scrie Huffingtonpost.

Noțiunea de "eu" pare izvorul unei energii care ar putea să fie imaterială, este total necunoscută, nu provine din lumea noastră și deci nici nu dispare în această lume. Un poet exprimîndu-se metaforic ar spune că dispare în neant și, cu metafora lui, ne-ar trimite involuntar pe o pistă falsă, metafora neavînd alt suport, decît cel poetic.

Un binecunoscut principiu al fizicii cuantice stabilește faptul că anumite observații nu pot fi prezise absolut. În schimb, pot fi presupuse numeroase fapte posibile, fiecare cu o probabilitate diferită. Un concept modern vorbeste despre "universuri multiple", iar fiecare dintre observațiile fizicii cuantice ar putea corespunde unui univers diferit, un "multiunivers".

O nouă teorie științifică numita biocentrism, dezvoltă această teorie. Există un numar infinit de Universuri și fiecare posibilitate a unui eveniment, se întîmplă într-unul din Universuri. Moarte nu există în sens propriu în nici unul din scenarii. Toate Universurile există simultan, indiferent de ceea ce se petrece în interiorul lor.

Luînd in considerare un experiment care a fost publicat recent în revista Science, și în care se arată că cercetătorii au fost capabili să schimbe retroactiv, ceva ce s-a petrecut în trecut: într-un  fascicul de particule, acestea au trebuit să decidă repartiția lor sub acțiunea unui divizor de fascicul. Mai tîrziu, experimentatorul a fost capabil să acționeze un al doilea întrerupător pe pozițiile “on/off” (închis/deschis. S-a dovedit că orice gîndea experimentatorul la acel moment, determină ceea ce particulele au “decis” în trecut ! Adică, indiferent de ceea ce TU ca observator alegi în prezent, tot TU vei simți consecința evenimentelor ce au rezultat.

În teoria Biocentrismului, spațiul și timpul nu sînt noțiunile ferme  pe care le percepem. Fluturați-vă mîna prin aer: dacă dați totul la o parte, ce rămîne ? Nimic. Același lucru funcționează și în cazul timpului. Nu puteți vedea nimic prin oasele craniului ce vă înconjoară creierul. Tot ceea ce vedeți și experimentați în acest moment prezent, este un șuvoi de informații care se procesează în creierul dumneavoastră.

Spațiul și timpul sînt numai instrumentele prin care se ordonează în forma cognoscibilă evenimentele! Moartea nu există într-o lume lipsită de timp și spațiu. Imortalitatea nu înseamnă o perpetuă viață în timp fără sfîrșit, ci o ieșire cu totul în afara timpului.

Cuvinte cheie:

religie , Mister , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
792 locuitori

Dobruşa este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrușa, Zahorna și Recești. Satul Dobrușa este situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 792 de oameni. Satul Dobrușa este atestat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.