15 octombrie 2018, 12:00 Caleidoscop views 7317
Ziua mondială a spălatului pe mîini
15 octombrie 2018, 12:00 Caleidoscop views 7317

Ziua mondială a spălatului pe mîini

Ziua mondială a spălatului pe mîini este celebrată, în fiecare an, la 15 octombrie, în peste 100 de țări din întreaga lume, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a importanței spălatului pe mîini.

În fiecare an, cu acest prilej, peste 200 de milioane de persoane sînt implicate în acțiuni, pentru informarea cu privire la necesitatea spălării mîinilor, susținute de instituții guvernamentale și internaționale, organizații ale societăților civile, ONG-uri, companii private sau persoane fizice. Școlile sînt implicate în desfășurarea de activități de promovare a igienei, în special în țări din Africa și Asia. Potrivit UNICEF, Ziua mondială a spălatului pe mîini reprezintă o ocazie bună pentru a promova igiena la nivel mondial în rîndul copiilor.

Ziua mondială a spălatului pe mîini este adresată în special copiilor, avîndu-se în vedere bolile de care suferă aceștia, precum cele diareice și respiratorii. În fiecare an, la nivel mondial sînt consemnate 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii. Diareea poate fi un inconvenient minor, în unele locuri, dar în același timp ucide în multe țări. În fiecare an, 760.000 de copii mor înainte de a împlini 5 ani, din cauza diareei și pneumonie. Simplul act de spălare al mîinilor cu săpun poate reduce riscul de bolilor diareice cu pînă la 47 la sută, potrivit OMS. Spălarea mîinilor cu săpun este printre cele mai eficiente și ieftine metode pentru a preveni aceste boli. Spălarea mîinilor cu săpun are efecte pozitive nu doar asupra sănătății și a nutriției, dar și asupra educației, economie și a veniturilor proprii.

Ziua mondială a spălatului pe mîini este promovată și susținută de Parteneriatul Global Public-Privat pentru spălarea mîinilor (The Global Public-Private Partnership for Handwashing — PPPHW), care este o coaliție internațională de părți interesate (organizații naționale și internaționale) ce lucrează în mod explicit pentru promovarea spălării mîinilor cu săpun pe o scară largă și recunoașterea igienei ca pilon al dezvoltării internaționale și a sănătății publice.

Pentru prima dată, Ziua mondială a spălatului pe mîini a fost marcată în 2008, anul care a fost declarat de Națiunile Unite — Anul Internațional al Stării de Salubrizare.

Sursa: agerpres.ro

Cuvinte cheie:

curatenie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
1297 locuitori

Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.