15 iunie 2020, 18:00 Caleidoscop views 19893
15 iunie 2020, 18:00 Caleidoscop views 19893

Ce prevestesc norii strălucitori?

În fiecare an, aproximativ în acelaşi timp, de asupra Polului Nord și Polului Sud apar nori argintii misterioși. Ei sînt numiți argintii t sau nori de noapte strălucitori şi pot fi văzuți doar în timpul amurgului, cînd soarele coboară la cîteva grade sub orizont. Potrivit NASA, originea lor este încă în mare parte un mister.

Oamenii de știință care studiază acești nori folosind datele satelitului NASA au constatat că modificările anuale ale norilor argintii t sunt strîns legate de condiţiile meteorologice şi climatice din lume. Una dintre descoperirile majore pe care le-au făcut este că condiţiile naturale dintr-o emisferă pot avea un impact semnificativ asupra celeilalte emisfere.

Aceşti nori sînt frumoși, dar pot prevesti schimbări globale cauzate de încălzirea globală.

Pentru prima dată, acest fenomen a fost observat în 1885de un astronom amator. Deoarece oamenii de știință de mult timp observă fenomenele atmosferice, acest fenomen rămîne încă destul de tînăr.

Cuvinte cheie:

NASA , nori , soare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
5062 locuitori

Larga este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Larga şi Pavlovca. Satul Larga este situat la o distanță de 19 km de oraşul Briceni, 12 km de Lipcani şi 256 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului Larga constituia 5062 de oameni. Prima atestare documentară a satului Larga datează din iulie 1429, cînd domnul Ţării Moldovei Alexandru cel Bun îl întărea lui Dan Uncleată.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.