10 ianuarie 2019, 16:55 Caleidoscop views 11816
Lukașenko amenință Rusia
10 ianuarie 2019, 16:55 Caleidoscop views 11816

Lukașenko amenință Rusia

Rusia ar putea să-și piardă singurul aliat din Vest, în cazul în care nu va putea să ajungă la un acord cu Republica Belarus privind despăgubirile în legătură cu manevra fiscală din sectorul petrolier.

Acest lucru a fost declarat astăzi, 10 ianuarie, de președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, citat de agenția TASS.

După cum a subliniat Lukașenko, lipsa unor acorduri cu Rusia în această chestiune nu va fi un dezastru pentru țară. „Dacă conducerea Rusiei alege o astfel de cale de mișcare și pierderea singurului său aliat din Vest, este alegerea lor. Nu îi putem forța ", a explicat acesta.

Liderul belarus a cerut guvernului republicii să găsească alte „surse de încredere" pentru a compensa pierderile din bugetul din Belarus asociate manevrei fiscale rusești. În același timp, Lukașenko a subliniat că obținerea a încă 400 de milioane de dolari pentru Belarus nu este o „problemă".

Amintim că Rusia a anunțat că din 2019 va anula treptat taxa pe exporturile de petrol și, în același timp, va majora impozitul pe sonda. Totodata, statul rus promite rafinariilor din Rusia ca le va compensa creșterea costului materiilor prime.

Aceste măsuri au fost numite în Rusia „manevra fiscala". Creșterea taxei de extracție a materiilor prime va aduce prețul petrolului pentru Belarus la nivelul celui global, fapt care va lovi în articolul cheie al exporturilor din Belarus – produsele petroliere.

Înainte, Belarus cumpăra petrol scutit de taxa vamală, îl rafina, impunea o taxă similară cu cea din Rusia și îl vindea. După eliminarea de catre Rusia a taxelor vamale, Belarus va fi forțata să facă același lucru, altfel produsele sale vor deveni pur și simplu necompetitive. Asta înseamnă că bugetul din Belarus va pierde o parte importantă din venituri.

Sursa: paginaderusia.ro

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2431 locuitori

Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Ţibirica este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni. Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.