20 ianuarie 2019, 11:00 Caleidoscop views 17869
Biserica cu independența limitată
20 ianuarie 2019, 11:00 Caleidoscop views 17869

Biserica cu independența limitată

Evenimentele, care au avut loc pe 5 și 6 ianuarie la Istanbul au zguduit întreaga lume ortodoxă.

Unii cred că apariția noii Biserici Autocefale în Ucraina va pune capăt schismei bisericești și va aduce enoriașilor pace și unire, alții dimpotrivă prevăd urmări dramatice. Așadar, ce înseamnă noul statut al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei?

Autocefală, cu "Tomos" sinodal

La 6 ianuarie, în ajun de Crăciun, în timp ce lumea ortodoxă se pregătea de sărbătoarea Nașterii Domnului, în incinta Bisericii Patriarhale Sf. Gheorghe din Istanbul Patriarhul Ecumenic Bartolomeu i-a înmînat solemn Mitropolitului ucrainean Epiphanius „Tomosul” sinodal privind autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOU), pe care îl semnase în ajun. Conform „Tomosului”, adică decretului special privind structura bisericii, Biserica Ortodoxă a Ucrainei este canonic autocefală, independentă și autoreglementată, avînd propriul prelat, care poartă titlul ”Preafericitul Mitropolit al Kievului și al Întregii Ucraine”.

Posturile TV ucrainene au transmis în direct procedura de semnare a documentului. La ceremonie a fost prezent președintele Ucrainei Petro Poroșenko și alți înalți demnitari ai țării, dar nici un reprezentant al bisericilor ortodoxe locale.

Solemnitatea evenimentului a fost umbrită și de faptul că înainte de semnarea „Tomosului” unul dintre preoții, care stăteau în preajma președintelui ucrainean a leșinat în timpul serviciului divin. Ulterior, s-a aflat că Tomosul propriu-zis conținea o eroare, căci în locul notei care confirmă pretențiile pristolului de la Constantinopol figura regula privind celibatul monahilor. Mai mult, problemele cu Tomosul au continuat, s-a dovedit, că Tomosul trebuie întors din nou de la Kiev la Istanbul, deoarece acesta nu a fost semnat de toți membrii Sinodului din Constantinopol, iar apoi că s-ar fi pierdut şi apoi iar s-ar fi găsit. Oricum, nu a reuşit deloc o ceremonie ca la carte.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

biserica , Ucraina , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
932 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.