03 septembrie 2015, 16:48 Caleidoscop views 15134
03 septembrie 2015, 16:48 Caleidoscop views 15134

Cauza iernilor reci în Europa este activitatea solară


Foto: blogkislorod.ru

O echipa de oameni de știință din Germania, Elveția și Regatul Unit a efectuat un studiu privind anomaliile de temperatura din Europa, care a arătat că iernile reci din regiune se datorează ciclului solar de 11 ani.

Experții au remarcat faptul că iarna de anul trecut în Europa, a fost atît de severă încît a înghețat Rinul - cel mai mare rîu din Germania. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că în secolele XIX și XX, Rinul era navigabil, chiar și în timpul iernii.

Atunci, cercetătorii de la Institutul de Științe geologice ale Universității Johannes Gutenberg din Mainz au analizat datele exacte privind numărul de înghețări ale Rinului în perioada 1780 - 1963. S-a dovedit faptul că fluviul a înghețat de 14 ori, iar dimensiunea sale mari sugerează faptul că trebuie să fi fost temperaturi extrem de scăzute.

Datele privind nghețarea Rinului au fost comparate cu datele privind ciclurile de 11ani de activitate solară. Aceste două evenimente au coincis în proporție de 99%. Acest lucru înseamnă că cu aceiași probabilitate cauza înghețării fluviului și a iernilor reci în Europa sînt ciclurile de activitate solară.

Dependența dintre evenimente este foarte simplă - soarele trimite spre Pămînt o cantitate de energie inegală. Odată la 11 ani nivelul de radiatii ultraviolete scade la un nivel minim, rezultînd o scădere bruscă a temperaturii în unele regiuni.

Oamenii de știință susțin că activitatea solara nu duce la schimbarea temperaturilor medii și acționează local, cauzînd o scădere bruscă sau creșterea temperaturii într-o regiune, cum ar fi Europa.

Studiul este publicat în revista Geophysical Research Letters a Societății Americane de Geofizică.

Cuvinte cheie:

clima , Europa , soare , iarna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
720 locuitori

Grădiniţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grădiniţa și Leuntea. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Grădinița a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.