24 iulie 2019, 11:40 Caleidoscop views 4129
Dacă mîine începe criza: Care sînt cele mai vulnerabile țări post-sovietice?
24 iulie 2019, 11:40 Caleidoscop views 4129

Dacă mîine începe criza: Care sînt cele mai vulnerabile țări post-sovietice?

Pentru anul 2019 Banca Mondială prognozează o încetinire continuă a creșterii economiei mondiale pînă la 2,9%. Cauza ar putea fi protecționismul și războaiele comerciale. Nu trebuie să uităm nici de faptul că o lingură de dohot în butoiul cu miere al economiei mondiale o poate pune încetinirea continuă a creșterii economice în China, o eventuală aplicare a sancțiunilor privind datoria de stat a FR și reducerea ratei FED SUA, așteptată de participanții pieței. Cum vor afecta evenimentele geo-economice stresante și neașteptate țările fostei URSS?

Recent, experții agenției internaționale de analiză Oxford Economics au numit economiile Ucrainei, Turciei și Argentinei potențial vulnerabile în fața noii crize mondiale. Într-adevăr, Ucraina este una dintre țările problematice din Europa de Est și CSI. În această țară, nivelul inflației prețurilor de consum este unul dintre cele mai înalte din CSI și Europa de Est.

Vom aminti, că anul 2018 Ucraina l-a încheiat cu o inflație de 9,8%. Acest indice a scăzut comparativ cu cele 12% în anul precedent, însă pentru spațiul CSI inflația de 9,8% este în continuare înaltă. Banca națională a Ucrainei ține, deocamdată, rata procentuală la un nivel foarte înalt, de 17,5%, fapt care într-un fel îi permite Ucrainei să nu intre în hiperinflație, dar pe de altă parte răsplata pentru politica monetară dură va fi scăderea creșterii economice.

Conform evaluărilor Băncii Mondiale, în 2019 practic toate țările CSI, cu excepția Azerbaidjanului, Uzbekistanului și Georgiei, vor înregistra o încetinire a creșterii economice. Însă aceste aprecieri nu au ținut cont de recenta acutizare a relațiilor dintre Georgia și Rusia, care se va solda cu întreruperea zborurilor din Rusia spre această țară, o reducere potențială a fluxului de turiști ruși și de investiții rusești în Georgia. Deoarece în 2018 Rusia ocupa locul doi, după Azerbaidjan, privind fluxul turistic în Georgia, probabil în anul 2019 din spațiul post-sovietic va dispărea încă o economie în creștere.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

tari , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
589 locuitori

Hitreşti este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 589 de oameni. Satul Hitreşti a fost menționat documentar în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.