27 ianuarie 2020, 15:51 Caleidoscop views 3271
Putem oare evada din Rețeaua universală?
27 ianuarie 2020, 15:51 Caleidoscop views 3271

Putem oare evada din Rețeaua universală?

În ultima duminică a lunii ianuarie este marcată Ziua Internațională fără internet. În această zi mii de oameni în lumea întreagă renunță benevol la utilizarea internetului, pentru a reveni la realitate și a savura o gură de viață reală. În anul curent, această ziua va fi pe 26 ianuarie, adică mîine. Ești gata să te deconectezi de la rețea măcar pentru o zi și să marchezi ziua independenței de internet?

Transformarea virtuală

Cu cîțiva ani în urmă, postul britanic Channel 5 a difuzat un reality show "In Solitary" (În singurătate). Cinci voluntari au acceptat să fie izolați de lumea înconjurătoare într-o cameră solitară, confortabilă. Nu era vorba despre o tortură, le-au fost puse la dispoziție paturi moi, comodități sanitare, alimentare suficientă pentru cinci zile. Cu o singură condiție: singurătate deplină, faceți ce doriți, dar nu folosiți careva mijloace de comunicare moderne. Participanților li s-a permis să ia cu ei trei obiecte preferate, cu excepția gadgeturilor electronice. Prima victimă a experimentului a izbucnit în plîns și a apăsat butonul de alarmă deja peste 4 ore de la începutul experimentului. Din spusele fetei, la început s-a plictisit de moarte, căci nu avea cu ce se ocupa, apoi s-a panicat. A înțeles că nu mai poate sta în singurătate.

Un alt participant a stat singur primele 24 ore, după care a făcut o criză de nervi. Și ceilalți participanți au suportat transformări dramatice: accese de panică, depresii, grețuri, slăbiciuni... Cea mai originală abordare a avut-o participanta care luase cu ea un set de cariocă și un pachet de hîrtie. Și cinci zile în șir, cu întreruperi pentru somn și masă, a desenat. Practic, ea nu a fost stresată, comparativ cu alți participanți, deși a recunoscut că încercarea nu a fost una ușoară.

Despre ce vorbește acest experiment? Despre faptul că problema dependenței de internet este mai gravă decît pare la prima vedere. Iar salvarea este în creație. Sau, cel puțin, într-o pasiune adevărată.

Continuarea articolului citiți pe noi.md

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

internet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
272 locuitori

Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.