16 iunie 2023, 16:30 Caleidoscop views 3700
16 iunie - aniversarea zborului primei femei-cosmonaut din lume
16 iunie 2023, 16:30 Caleidoscop views 3700

16 iunie - aniversarea zborului primei femei-cosmonaut din lume

16 iunie - aniversarea zborului primei femei-cosmonaut din lume, Valentina Tereșkova.

Pînă în prezent, ea a rămas unica femeie care a zburat singură în spațiu. Restul au ieșit în afara atmosferei Pămîntului doar în cadrul echipajelor.

Tereșkova a zburat de pe cosmodromul Baikonur pe nava spațială Vostok-6. Semnul de apel "Ceaika" pentru Tereșkova l-a inventat Serghei Korolev.

Nava lui Tereșkova a făcut înconjurul Pămîntul de 48 de ori și după 2 zile, 22 de ore și 50 de minute, a aterizat în ținutul Altai. În timpul zborului, au fost efectuate studii medicale și biologice, testarea și îmbunătățirea sistemelor navelor în condițiile zborului comun, au fost făcute fotografii ale orizontului, care au fost ulterior folosite pentru a detecta straturile de aerosoli din atmosferă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cosmos , femei , cosmonaut

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
112 locuitori

Ţiganca Nouă este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 112 oameni. Satul Ţiganca Nouă a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.