12 februarie 2013, 10:50 Caleidoscop views 9679
12 februarie 2013, 10:50 Caleidoscop views 9679

De ce demisionează Papa Benedict al XVI-lea?

Pe 11 februarie 2013 s-a aflat că Papa Benedict al XVI-lea a decis să demisioneze. Oficial acest lucru va avea loc pe data de 28 februarie. Experţii ruşi meditează asupra motivelor demisiei Papei şi a viitorului Bisericii Romano-Catolice. În aprilie 2013, Papa Benedict al XVI-lea va împlini 86 de ani. Suveranul pontif a explicat decizia sa prin faptul că a obosit şi nu mai are „forţa” fizică şi mentală pentru a-şi continua mandatul.

Pentru clerul Sfîntului Scaun decizia papei a fost o surpriză, a declarat în interviul pentru Vocea Rusiei, expertul pe problemele Vaticanului, Aleksei Bukalov.

„La Vatican, nimeni nu s-a aşteptat la aşa ceva, cu toate că, potrivit normelor canonice, Papa are dreptul să demisioneze. În Evul Mediu au existat cazuri cînd Papa pleca la mănăstire. Dar în timpurile moderne pontificatul a fost perceput ca o funcţie pe viaţă”.

Unii experţi consideră că motivul pentru demisia Papei nu este starea de sănătate a lui Benedict al XVI-lea, ci scandalurile care au zguduit în ultimul timp Sfîntul Scaun. Toate acestea sunt legate de preoţii pedofili şi lupta în cadrul Curiei Romane. Teologul Aleksei Iudin consideră că nu acesta este motivul.

„Nivelul acestor scandaluri nu a fost prea mare. El putea ajunge pînă la clanul cardinalilor sau pînă la nivelul de management al statului Vatican, dar nu mai mult. Este foarte greu de presupus că aceste scandaluri l-au putut afecta pe Papa”.

Un alt teolog rus Iuri Tabak, dimpotrivă, este convins că motivul demisiei lui Benedict al XVI-lea nu este sănătatea.

„A ocupa Sfîntul Scaun este prea important şi onorabil, înseamnă putere ca şi în lumea laică şi puţini oameni pot renunţa de bună voie la aşa ceva.

De aceea, evident este dificil să se răspundă la întrebarea de ce demisionează Benedict al XVI-lea - din motive de sănătate sau din cauza particularităţilor ocupării Sfîntului Scaun. Nu se poate afirma că perioada pontificatului lui a fost liniştită şi însorită. Probabil că refuzul se datorează presiunii cardinalilor, ţinînd cont de faptul că el nu se bucură de o popularitate deosebită în rîndul lor”.

Iuri Tabak este convins că în curînd la Vatican va avea loc o luptă secretă, deoarece nu există un pretendent evident la Sfîntul Scaun.

„Astăzi probabil că unul dintre pretendenţi poate fi cardinalul Koch, care conduce Consiliul pentru Relaţii Interreligioase, însă nu există pretendenţi evidenţi la Sfîntul Scaun. Mai degrabă există diferite grupuri de cardinali, mai mult sau mai puţin conservatoare şi în rîndul lor va avea loc lupta principală pentru nominalizarea unui candidat. Tot atunci va fi determinată şi direcţia dezvoltării pe viitor a Bisericii Romano-Catolice”.
Cardinalii se vor întruni în martie şi atunci va fi ales noul şef al Bisericii Romano-Catolice.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
328 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Holoşniţa Nouă, Palanca și Şalvirii Noi. Satul Palanca se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 176 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 328 de oameni. Prima atestare documentară a satului Palanca datează din anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.