26 iunie 2020, 17:00 Caleidoscop views 13419
26 iunie 2020, 17:00 Caleidoscop views 13419

Aerosolii produşi de om reduc furtunile tropicale


Foto: agerpres.ro

Activităţile omului au redus sensibil frecvenţa furtunilor tropicale în Atlanticul de nord în cursul secolului XX, ca urmare a producerii de aerosoli, mici particule atmosferice care pot influenţa formarea norilor, relevă un studiu publicat duminică în revista britanică Nature Geoscience, citată de AFP.

Acţiunea aerosolilor rezultaţi din activităţile umane este unul dintre cei mai incerţi factori ai schimbării climatice. Aceste particule chimice - ozon, sulf etc - suspendate în aer pot modifica radiaţia solară care ajunge pe suprafaţa pămîntului, dar în egală măsură pot modifica longevitatea norilor şi cantitatea de ploaie pe care o produc, prin interacţiunea cu picăturile de apă ce îi formează.

Astfel, unele ipoteze sugerează că mărirea concentraţiei de aerosoli înregistrată în a doua jumătate a secolului XX a accentuat seceta în Sahel şi a slăbit ciclul musonic pe subcontinentul indian.

Potrivit analizei realizate de Nick Dunstone, de la Institutul britanic de meteorologie, Met Office, aerosolii afectează temperatura de la suprafaţa mării în Atlanticul de nord, ducînd la modificarea ritmului cu care se produc furtunile tropicale în această zonă. Echipa lui Dunstone a utilizat pentru a demonstra acest lucru modele climatice folosite în prezent pentru simularea schimbărilor climatice trecute şi viitoare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că furtunile tropicale din Atlanticul de nord au fost mai puţin frecvente în perioadele în care concentraţiile de aerosoli de deasupra regiunii au fost mai mari.

Mai mult, conform acestor estimări, aerosolii produşi de activităţile umane sunt principalii responsabili de acest fenomen, fapt demonstrat de creşterea în intensitate a furtunilor tropicale atunci cînd concentraţia acestor particule a început să scadă, după 1990.

Practic, influenţînd formarea norilor deasupra Atlanticului de nord şi scăzînd astfel temperatura la suprafaţa mării, aerosolii modifică circulaţia atmosferică tropicală, au explicat cercetătorii, potrivit cărora studiile trebuie aprofundate, îndeosebi cele privind aerosolii emişi de activităţile umane, pentru a înţelege mai bine impactul lor asupra schimbării climatice.

 

Sursa: agerpres.ro

Cuvinte cheie:

om , mare , meteo , furtuna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2861 locuitori

Cioburciu este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Cioburciu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2861 locuitori. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.