04 noiembrie 2013, 15:48 Caleidoscop views 8288
04 noiembrie 2013, 15:48 Caleidoscop views 8288

Cea mai scumpă comoară a Italiei este expusă la Roma

Foto: agerpres.ro

Comoara lui San Gennaro, colecţie de bijuterii cu caracter religios unică în lume, pleacă prima oară de la Napoli pentru a fi expusă la Roma, relatează Agerpres.

Păstrată într-un seif la Banca di Napoli şi, ca atare, nevăzută de marele public, colecţia are o valoare inestimabilă, atît istorică cît şi artistică, mai mare decît cea a Bijuteriilor Coroanei Angliei sau a ţarului Rusiei.

Spre deosebire de alte colecţii valoroase, jefuite sau avariate în timpul războaielor, „comoara lui San Gennaro” s-a îmbogăţit de-a lungul celor şapte secole de istorie a sa. Papi, regi şi regine, cuceritori, dar şi familii nobile din Napoli au vrut să contribuie la îmbogăţirea comorii Sfîntului Ianuarie, protectorul oraşului Napoli, pentru a dobîndi bunăvoinţa mîndrului oraş şi a divinităţii. Chiar şi Napoleon, care a luat multe opere de artă italiene pe care le-a dus la Luvru, nu a îndrăznit să se atingă de colecţiile napolitane. Mai mult, fratele său mai mare, Joseph Bonaparte, care a fost un timp rege al Neapolelui (1806-1808), a oferit, la ordinul împăratului, o cruce cu diamante şi smaralde de o rară frumuseţe.

O altă piesă de mare valoare a comorii este Mitra lui San Gennaro, din argint aurit, împodobită cu 3.326 diamante, 164 de rubine, 198 smaralde şi 2 granate, lucrată acum 300 de ani.

Comoara lui San Gennaro' este expusă din 30 octombrie pînă pe 16 februarie 2014 la Fundaţia Roma Museo din Palazzo Sciarra.

Sursa: agerpres.ro

Cuvinte cheie:

Italia , comoara , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2247 locuitori

Echimăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Echimăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Echimăuți este situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2247 de oameni. Satul Echimăuţi este menționat documentar la 24 ianuarie 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.