21 septembrie 2020, 10:30 Sănătate views 26533
21 septembrie 2020, 10:30 Sănătate views 26533

Apa în recipiente de plastic este mai periculoasă decît apa de la robinet

Lichidul constituie 60% din corpul uman şi funcţionarea sa normală necesită un aport suficient de apă. Cu toate acestea, omul contemporan, avînd vaste posibilități de a alege apa potabilă, este puţin documentat cu privire la calitatea acesteia.

Oamenii de ştiinţă americani au analizat calitatea apei din diferite surse disponibile, şi au concluzionat că omenirea se află în pericol.

Apa de la robinet conţine adesea clor, fluor, organisme biologice, poluanți industriali şi chiar o varietate de produse farmaceutice. Prezența unor asemenea impurităţi nu permite calificarea apei ca potabilă.

În legătură cu aceasta, tot mai mulţi oameni cumpără apa în sticle de plastic de diferite capacităţi. Dar oamenii de ştiinţă avertizează că aceasta poate fi mai periculoasă decît apa de la robinet. Sticlele de plastic sînt fabricate din petrol şi după utilizare sînt arse  într-un depozit de deşeuri, poluînd ecosistemul. Urme de plastic au fost găsite în probele de apă oceanică.

În plus, în compoziția sticlelor de plastic intră bisfenol A, compusul chimic care afectează sistemul endocrin, provoacă cancerul mamar şi conduce la dezechilibru hormonal. O atenţie deosebită trebuie să manifeste părinţii atunci cînd folosesc sticlele de plastic pentru hrana copiilor.

Experţii avertizează că recipienții din plastic pentru stocarea apei pot fi utilizaţi o singură dată din cauza înmulţirii bacteriilor în ei. Atunci cînd  utilizaţi containere din plastic este mai bine să alegeţi polietilena de înaltă densitate # 2 HDPE, deoarece plasticul de densitate joasă LDPE # 4 # 5 sau PP este fabricat din materiale reciclate.

Ca urmare a cercetărilor, oamenii de ştiinţă americani au ajuns la concluzia că cea mai sigură este apa purificată de la robinet sau din recipiente de sticlă. Utilizarea apei în recipiente de plastic este recomandată numai în cazuri extreme.

 



Cuvinte cheie:

ecologie , sanatate , apa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
450 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 450 de locuitori. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1880.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.