07 februarie 2024, 16:30 Sănătate views 12674
Tu ştii ce monştri trăiesc chiar pe faţa ta? Sunt mii şi periculoşi
07 februarie 2024, 16:30 Sănătate views 12674

Tu ştii ce monştri trăiesc chiar pe faţa ta? Sunt mii şi periculoşi

Da, este adevărat! O demonstrează un studiu recent. Conform cercetătorilor, pe fata noastră trăiesc mii de acarieni în pori.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carolina de Nord au iniţiat un studiu pentru a afla cum vieţuiesc aceşti acarieni pe feţele oamenilor. Conducătorii studiului Megan Thoemmes şi Rob Dunn au lucrat împreună cu echipa de cercetători pentru a colecta ADN uman. Echipa a căutat amprentele ADN ale acarienilor faciali, lăsate după ce aceştia mor. Amprentele ADN au furnizat informaţii cu privire la locul exact al feţei preferată de aceşti acarieni.

Analiză ADN-ului a arătat că acarienii faciali au fost prezenţi în aproape toate probele colectate, indiferent de etnie şi rasă, inclusiv la europeni, asiatici şi chiar eschimoşi. Cercetătorii au examinat ADN-ul a 253 de voluntari: la 14 la sută a fost detectată prezenţa acarienilor în momentul cercetării, în timp ce restul aveau urme ale trecerii acestor paraziţi pe chipul lor.

'Oamenii sunt dezgustaţi la început însă devin interesaţi când văd acarienii la microscop', a declarat Thoemmes pentru revista Naţional Geographic, conform Agerpres.

Studiului a relevat că specia parazită de acarieni Demodex nu este atât de diversă pe cât se credea anterior. Diversitatea ADN-ului lor a rămas relativă, indiferent de locaţie, scrie canadajournal.net.

Cu toate acestea, echipa de cercetători a observat diferenţe între două specii de Demodex prezente pe faţa omului. 'Demodex brevis' preferă să vieţuiască adânc în porii feţei, în timp ce 'Demodex folliculorum' prosperă în zone mai puţin adânci şi pot sări de la o gazdă la alta.

Sursa: observator.tv

Cuvinte cheie:

sanatate , piele , microbi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.