07 februarie 2023, 16:30 Sănătate views 11307
07 februarie 2023, 16:30 Sănătate views 11307

Tu ştii ce monştri trăiesc chiar pe faţa ta? Sunt mii şi periculoşiDa, este adevărat! O demonstrează un studiu recent. Conform cercetătorilor, pe fata noastră trăiesc mii de acarieni în pori.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carolina de Nord au iniţiat un studiu pentru a afla cum vieţuiesc aceşti acarieni pe feţele oamenilor. Conducătorii studiului Megan Thoemmes şi Rob Dunn au lucrat împreună cu echipa de cercetători pentru a colecta ADN uman. Echipa a căutat amprentele ADN ale acarienilor faciali, lăsate după ce aceştia mor. Amprentele ADN au furnizat informaţii cu privire la locul exact al feţei preferată de aceşti acarieni.

Analiză ADN-ului a arătat că acarienii faciali au fost prezenţi în aproape toate probele colectate, indiferent de etnie şi rasă, inclusiv la europeni, asiatici şi chiar eschimoşi. Cercetătorii au examinat ADN-ul a 253 de voluntari: la 14 la sută a fost detectată prezenţa acarienilor în momentul cercetării, în timp ce restul aveau urme ale trecerii acestor paraziţi pe chipul lor.

'Oamenii sunt dezgustaţi la început însă devin interesaţi când văd acarienii la microscop', a declarat Thoemmes pentru revista Naţional Geographic, conform Agerpres.

Studiului a relevat că specia parazită de acarieni Demodex nu este atât de diversă pe cât se credea anterior. Diversitatea ADN-ului lor a rămas relativă, indiferent de locaţie, scrie canadajournal.net.

Cu toate acestea, echipa de cercetători a observat diferenţe între două specii de Demodex prezente pe faţa omului. 'Demodex brevis' preferă să vieţuiască adânc în porii feţei, în timp ce 'Demodex folliculorum' prosperă în zone mai puţin adânci şi pot sări de la o gazdă la alta.

Sursa: observator.tv

Cuvinte cheie:

sanatate , piele , microbi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
359 locuitori

Sălcuţa Nouă este un sat din cadrul comunei Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Sălcuţa Nouă a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.