05 mai 2020, 01:00 Sănătate views 12623
Eşti obosită? Mazărea verde îţi vine în ajutor!
Foto: vk.com
05 mai 2020, 01:00 Sănătate views 12623

Eşti obosită? Mazărea verde îţi vine în ajutor!

Vara este anotimpul când natura te alintă cu cele mai benefice fructe şi legume. Pe lângă cartofi noi şi verdeţuri, uite că şi mazărea verde devine din ce în ce mai accesibilă.

Această leguminoasă este un adevărat depozit de nutrienţi, conţinând 8 vitamine, 7 minerale, fibre şi proteine. Boabele de mazăre au cea mai intensă acţiune terapeutică, însă atunci când le gătești ele îşi pierd din eficienţă.

Iată câteva din beneficiile mazării asupra organismului tău:

Îmbunătăţeşte capacitatea de efort fizic

Prin conţinutul său de vitaminele B1, B2, B3, B6, dar şi de fier uşor asimilabil, mazărea este un susţinător de efort redutabil. Este un aliment care furnizează multă energie ce favorizează o mai bună oxigenare celulară, fiind folosită tot mai mult în hrana loturilor sportive. Se recomandă consumul a 1-1,2 kilograme de mazăre săptămânal în perioadele de efort intens, mai ales făcut în condiţii termice extreme (frig sau zile caniculare).

Un remediu bun împotriva oboselii

În boabele mazărei, găseşti o combinaţie de vitamine din complexul B, dar şi unele minerale (magneziu, fier, seleniu) cu efecte excepţionale în combaterea stărilor de oboseală. Mai mult, mazărea este un aliment uşor digerabil, bogat în zaharuri uşor asimilabile (care sunt hrana creierului) şi în proteine cu grad scăzut de toxicitate. Atunci când ai nevoie de o regenerare rapidă, fizică sau psiho-mentală, o porţie de supă-cremă de mazăre sau o salată cu multă mazăre fiartă te va readuce pe făgașul normal de funcționare.

Previne bolile canceroase

Alături de fasolea verde, boabele de mazăre sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolilor canceroase. Datorită conținutului de substanţe cu efecte antioxidante, mazărea este utilă pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colo-rectal, pancreatic. De asemenea, boabele verzi de mazăre sunt utile în profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel ovarian, de col uterin, de prostată sau la sân.

Diabet

Mazărea face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Deşi este bogată în hidraţi de carbon, având chiar un gust dulce pronunţat, mazărea conţine fibre alimentare şi unii compuşi cu efect uşor hipoglicemiant, ceea ce o face uşor de tolerat de către diabetici. Ea are, de asemenea, efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.

Constipaţie

Fibrele alimentare conţinute de mazărea verde, împreună cu polizaharidele pe care această leguminoasă le secretă în boabele sale, au darul de a debloca tranzitul intestinal şi de a elimina toxinele din colon. Se recomandă mazărea fiartă, preparată cu miere şi unt, câte o porţie de 250 de grame pe zi.

Contraindicaţii:

Vei consuma cu prudenţă mazărea verde, dacă te numeri printre persoanele care au un nivel foarte ridicat al ureei în sânge sau care au litiaza renală cu uraţi, deoarece boabele sale conţin aşa-numitele purine, care după ce sunt metabolizate dau ca "reziduu" în organism acidul uric.

Sfaturi de frumuseţe

Pe lângă faptul că este un ajutor de minune în bucătărie, mazărea este şi un prieten bun a pielii. Pentru un ten sănătos şi ferm îţi propunem o măscuţă de faţă cu boabe de mazăre! Pentru acesta ai nevoie de:

  • 2 linguri de mazăre verde conservată;
  • 2 linguri de lapte.

Pregătirea şi aplicarea măştii:

1. Ia 2 linguri de conservă de mazăre verde şi amestecă-le cu 2 linguri de lapte;
2. Aplică masca pe faţă bine curăţată şi menţine zona din jurul ochilor liberă;
3. Scoate măscuţa de pe faţă, frecând într-o mişcare circulară.
4. Clăteşte cu apă călduţă.

Fii frumoasă şi sănătoasă mereu!

Sursa: unica.md

Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie , om , vara , ajutor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
1185 locuitori

Temeleuţi este un sat şi comună din raionul Floreşti. Localitatea Temeleuţi este situată la distanța de 28 km de orașul Florești și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1185 de oameni. Satul Temeleuți este menționat documentar în anul 1651.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.