22 septembrie 2015, 15:12 Sănătate views 7259
Miopia este în creștere. Tinerii stau prea puțin la lumina soarelui
22 septembrie 2015, 15:12 Sănătate views 7259

Miopia este în creștere. Tinerii stau prea puțin la lumina soarelui

Gradul de miopie se apropie de epidemie. Până în 2020, o treime din populația lumii, riscă de a devină mioapă, iar în SUA deja mai mult de 40% din populație are nevoie de ochelari. Miopia poate fi remediată cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau intervențiilor chirurgicale, deși în aceste cazuri persoanele care suferă de miopie au un risc mai mare de a dezvolta glaucom, cataractă și dezlipirea de retina.

Prevalența miopiei îi determină pe cercetători să studieze cauzele acesteia. Oamenii de știința cred că au găsit răspunsul la această întrebare: tinerii petrec prea mult timp între patru pereți.

Studiile efectuate în 1960 printre gemeni au arătat că miopia afectează ADN-ul. Ipoteza a venit de la astronomul Johannes Kepler care acum 400 de ani scria că intensitatea cu care a citit de-a lungul anilor a avut un impact negativ asupra vederii sale. Studiile recente i-au confirmat ipoteza – dezvoltarea miopiei are legătură cu cultura educației. În China, de exemplu, aproape 90% dintre copii și tineri suferă de miopie (comparativ cu 10-20% acum 60 de ani). Anul trecut, oamenii de știință germani au descoperit că în rândul studenților care au petrecut mai mulți ani studiind, procentul celor cu miopie este mai mare.

Oftalmologii care studiază miopia nu au ajuns încă la un consens cu privire la modul în care poate fi încetinită creșterea incidenței miopiei la nivel mondial. Dar cercetătorii australieni au concluzionat recent că copiii care petrec cel puțin trei ore pe zi la lumina soarelui, cu intensitatea de 10 000 lx (lux – unitate de măsură a luminii), sau mai mult de trei ore, au o vedere sănătoasă. Aceasta este o cantitate aproximativă de lumina care pătrunde prin ochelarii de soare într-o zi însorită (pentru comparație, o sală de clasă bine iluminată are de obicei nu mai mult de 500 lx). Mai mulți oameni de știință sunt de acord cu opinia că puștii care petrec mai mult timp afară, au o vedere bună. Ca urmare, într-o serie din țările Asiei de Est aceste descoperiri au stimulat inițierea campaniilor de încurajare a copiilor să petreacă cât mai mult timp la soare.

Sursa: mednews.md

Cuvinte cheie:

sanatate , lumina , soare , tineret

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
194 locuitori

Salcia este un sat din cadrul comunei Botnăreşti, raionul Anenii Noi. Satul Salcia este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 194 de locuitori. Satul a fost înființat în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.