12 ianuarie 2021, 14:30 Sănătate views 15427
12 ianuarie 2021, 14:30 Sănătate views 15427

Oamenii de știință au dovedit că optimismul întărește sistemul imunitar

Optimismul poate proteja sănătatea, spun psihologii, care au constatat că atitudinea față de viață afectează sistemul imunitar uman şi nu numai îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular, astfel cum au descoperit recent cardiologii canadieni.

Rezultatele cercetării au arătat că oamenii care au o atitudine pesimistă față de viaţă au mai puţine şanse de succes în lupta împotriva infecției virale. În acest caz, orice stres – de la certurile în familie la eşecurile la locul de muncă – cresc șansele de contractare a maladiei. Grupul de lucru, condus de profesorul de psihologie Susan Segerstorm, timp de un an a urmărit atitudinea față de viaţă a 124 de studenți. În acelaşi timp, în mod constant era verificată şi starea sistemului imunitar al participanților la studiu.

Pe parcursul anului, în viaţa voluntarilor au avut loc diverse evenimente care determinau modificări ale stării de spirit: de la optimism la pesimism şi invers. Cercetătorii au descoperit că forța imunității a variat, împreună cu atitudinea faţă de viaţă. Cel mai puternic sistemul imunitar s-a dovedit a fi în perioadele cu starea de spirit ridicată şi o atitudine optimistă față de viață. Odată cu instalarea stării de pesimism, imunitatea slăbește.

"Cînd oamenii sînt optimişti - spune Susan Segerstorm în revista Psychological Science, - sistemul lor imunitar este destul de puternic. Cred că atunci cînd oamenii sînt optimişti cu privire la problemele concrete din viața lor, ei sînt mai puţin vulnerabili la infecţiile virale. De ce se întîmplă așa – rămîne un mister".

Cuvinte cheie:

stiinta , imunitatea , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
160 locuitori

Slobozia-Recea este un sat din cadrul comunei Recea, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîșcani și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 160 de oameni. Satul Slobozia-Recea a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.