11 decembrie 2020, 12:40 Sănătate views 18260
11 decembrie 2020, 12:40 Sănătate views 18260

Lumînările parfumate: a aprinde sau nu

Lumînările parfumate creează buna dispoziţie, elimină oboseala, ne învăluie cu un buchet de arome - şi emit substanţe chimice nocive.

Experţii susţin că respiraţia cu vapori parfumaţi pe durata întregii seri este nu mai puţin dăunătoare decît starea de fumător pasiv timp de cîteva ore. În încăperea în care îndelung ard lumînări parfumate, concentraţia substanţelor periculoase în aer este aproximativ aceeaşi ca şi în fumul de ţigară.

Desigur, nu este cazul să renunţăm la lumînări. Dar trebuie să ne gîndim la tehnica securităţii. Probabil că aţi observat că lămpile sau lumînările parfumate adesea emană un alt miros decît cel care este specificat pe ambalaj. De exemplu, în notă este scris, că lumînările au un miros de portocale sau de mere cu scorţişoară, însă atunci cînd le aprindeţi, în cameră miroase ciudat, dar plăcut.

Răspunsul este simplu: chiar dacă lumînarea este parfumată cu uleiuri esenţiale naturale, substanţa aromată arde complet. Uleiul se încinge, structura chimică a substanţei se schimbă şi mirosul se distorsionează. Totodată, marea majoritate a lumînărilor parfumate vîndute în magazinele noastre, conţin arome artificiale, care nu sînt benefice pentru sănătate.

Citiţi cu atenţie lista ingredientelor de pe eticheta lumînării. Ea are, cu siguranţă, un punct: "odorant", care, la rîndul său, este o compoziţie chimică destul de complexă, pe care, în cele mai multe cazuri, producătorii nu consideră necesar să o descrie în detaliu. Dar nu ar strica.

În special, s-a constatat că multe lumînări conţin ftalat de dietil – o substanţă sintetizată artificial, un ester compus al acidului ortoftalic. Acesta acţionează ca un fixativ: cu ajutorul lui mirosului devine rezistent. Totodată a fost dovedit că dietil ftalat, în cantităţi mari, poate provoca probleme cu sistemul de reproducere. Deosebit de dăunător dietil-ul este pentru femeile gravide: acesta poate provoca malformaţii congenitale la copii.

Cele mai populare sunt lumînările fabricate din ceară: ele sunt ieftine şi ard îndelung. Cînd ceara se încălzeşte, în aer sunt emişi compuşii organici volatili neplăcuţi, cum ar fi benzen şi toluen. Ele atacă căile respiratorii: o inhalare constantă şi prelungită poate duce la astm şi chiar cancer pulmonar.

O altă componentă importantă a lumînării - fitilul. Acesta ar trebui să fie confecţionat din ţesături naturale, și nu din plumb. La încălzire plumbul emite compuşi cu un efect negativ asupra sistemelor nervos şi cardiovascular. În SUA  utilizarea plumbului în lumînări cu fitil a fost interzisă în anul 2000, la noi fitilul din plumb deocamdată este permis. Din fericire, aceste lumînări pot fi recunoscute uşor: dacă printr-un bumbac alb străluceşte o tijă de metal subţire, mai bine renunțați la cumpărătură.

Pot fi considerate absolut sigure lumînările parfumate din ceară de albine şi ceară de soia. Ceara de albine este o substanţă sută la sută naturală. Arzînd, aceste lumînări elimină un parfum delicat de miere şi de propolis. Ceara de soia este un produs complet natural, relativ nou şi, de asemenea, obţinut, după cum s-ar putea ghici, din boabe de soia.

Comparativ cu lumînările din parafină, cele din ceară de albine şi de soia ard mai curat, lăsînd puţină funingine. De obicei, acestea sînt parfumate cu uleiuri esenţiale naturale. Singurul dezavantaj al lumînărilor de ceară şi de soia - sînt cele mai scumpe. Dar nu este cazul să economisim atunci cînd vrem să fim învăluiţi în aroma unei sărbători.

Cuvinte cheie:

sfat , sanatate , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
3391 locuitori

Beşghioz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Beşghioz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3391 de oameni. Satul Beşghioz a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.