08 februarie 2020, 11:30 Sănătate views 17216
08 februarie 2020, 11:30 Sănătate views 17216

Primul ajutor în caz de degerături: sfatul unui medic


Foto: medico.com.ua 

Gerurile mari pentru mulţi oameni sînt o adevărată  încercare. La minus 20 de grade Celsius trebuie să vă îmbrăcaţi foarte bine, să mergeţi la serviciu, să îngheţaţi în staţia de autobuz  în aşteptarea transportului. În aceste condiţii oamenii pot deveni victime ale degerăturilor. Cum să le oferim primul ajutor?

Potrivit medicilor, primul ajutor în caz de degerături variază în funcţie de amploarea lor, de vîrstă şi de afecţiunile de care suferă persoana. În primul rînd, victima trebuie mutată într-o cameră caldă, se scot atent hainele, încălţămintea pentru a nu deteriora zonele degerate. În caz de degerături de gradul I (leziuni superficiale, cînd pielea este palidă cu pete violete, edemată), victima trebuie acoperită cu o pătură şi încălzită cu termofoare, zona afectată se tratează cu unguent care conţine heparină, se administrează medicamente antiinflamatorii sau antipiretice, ceai fiebinte, mîncare caldă.  

În cazul degerăturilor de gradul II (cînd afectarea e profundă, pielea fiind roşie, inflamată şi acoperită de vezicule cu continut clar, senzaţie de mîncărime severă şi durere), de gradul III (edem important, pielea avînd o culoare gri-albăstruie, veziculele au conţinut hemoragic şi poate apare necroza şi gangrena în cîteva zile) sau de gradul IV (cînd sînt afectaţi inclusiv muşchii, tendoanele, oasele şi apare necroza şi gangrena în cîteva ore) trebuie solicitată imediat asistenţa medicală.

În nici un caz, locurile degerate nu trebuie frecate cu zăpadă: vasele în pielea degerată sînt foarte fragile şi dacă sunt frecate cu zăpadă pot fi uşor deteriorate, ceea ce va agrava şi mai mult starea victimei. Mai mult decît atît, zgîrieturile sînt un factor suplimentar de infectare a pielii afectate.

Nu se recomandă de asemenea ca membrele degerate să fie ţinute în apă fierbinte, la foc deschis, la calorifer, încălzitor: sensibilitatea ţesuturilor afectate este redusă şi sînt posibile noi leziuni ale pielii. Ca şi în cazul arsurilor, degerăturile nu se ung cu soluţii de alcool, uleiuri sau grăsimi.

Potrivit specialiştilor, pentru a evita degerăturile, trebuie să vă îmbrăcaţi în aşa fel ca straturile de haine (cîteva pulovere) să nu se aşeze unele peste altele ermetic şi să lase straturi de aer între ele, pentru a vă ţine cald. Hainele trebuie să fie rezistente la apă şi vînt, iar  încălţămintea – uscată şi în nici un caz strîmtă. Ieşind din casă acoperiţi obrajii cu un fular, acoperiţi fruntea cu căciula, iar zonele deschise ale corpului  trataţi-le cu cremă de protecţie.

Medicii spun la frig este mai bine să ieşiţi sătul, înainte de a merge undeva se recomandă să mîncaţi ceva caloric. În timpul iernii se recomandă administrarea de vitamine, acestea ajută la întărirea sistemului imunitar. Experţii recomandă să evitaţi oboseala: în această stare toate procesele metabolice sînt reduse fluxul de sînge către ţesuturi este limitat şi, prin urmare, se produce mai puţină căldură. Consumul de alcool este contraindicat: sub influenţa alcoolului omul îşi pierde sensibilitatea la frig, ceea ce poate duce la degerături ale membrelor.

Cuvinte cheie:

ger , iarna , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1302 locuitori

Dărcăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mălcăuţi, Dărcăuţi și Dărcăuţii Noi. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1302 oameni. Satul Darcăuți a fost menționat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.