12 decembrie 2016, 15:30 Sănătate views 3710
Campania de vaccinare împotriva gripei
12 decembrie 2016, 15:30 Sănătate views 3710

Campania de vaccinare împotriva gripei

Cam­pa­nia de vac­ci­na­re împo­tri­va viru­su­lui gri­pal va înce­pe la 14 decem­brie. Cele 200 de mii de doze de vac­ci­nu­ri anti­gri­pa­le, ofe­ri­te cu titlu de dona­ţie de Cen­trul pen­tru Vac­ci­nu­ri Echi­ta­te, SUA, vor ajun­ge în țară pe 13 decem­brie. Vac­ci­nu­ri­le vor fi recep­țio­na­te de Cen­trul Națio­nal de Sănă­ta­te Publi­că și dis­tri­bu­i­te în teri­to­ri­i­le admi­nis­tra­ti­ve pen­tru deru­la­rea pro­ce­su­lui de vac­ci­na­re.

Ast­fel, per­soa­ne­le afla­te în gru­pu­ri­le cu risc spo­rit de îmbol­nă­vi­re tre­bu­ie să se adre­se­ze la cabi­ne­te­le medi­cu­lui de fami­lie și să soli­ci­te vac­ci­na­rea. Vor fi imu­ni­zați pri­o­ri­tar bol­na­vii de mala­dii cro­ni­ce, lucră­to­rii medi­ca­li, tru­pe­le de cara­bi­ni­e­ri și gră­ni­ce­ri, repre­zen­tan­ții Ser­vi­ci­u­lui Situ­a­ții Excep­țio­na­le și Ser­vi­ci­u­lui Vamal, copii din orfe­li­na­te, per­soa­ne­le din azi­lu­ri­le pen­tru bătrâ­ni, anga­ja­ții din insti­tu­ți­i­le de asis­ten­ță soci­a­lă ș.a., cu excep­ția copi­i­lor sub 9 ani.

Sero­pro­tec­ția împo­tri­va viru­su­lui gri­pal se obți­ne într-un inter­val de 2 săp­tămâ­ni de la vac­ci­na­re. Dura­ta imu­ni­ză­rii post-vaccinale în mod obiș­nu­it este cuprin­să între 6 – 12 luni.

„Înce­pând cu 1 octom­brie 2016 toți copi­ii până la vâr­sta de 18 ani bene­fi­ci­a­ză de medi­ca­men­te gra­tu­i­te, inclu­siv tra­ta­ment spe­ci­fic anti­vi­ral gra­tu­it. Prin urma­re, îndem­năm părin­ții, la pri­me­le sem­ne de îmbol­nă­vi­re ale copi­lu­lui, să se adre­se­ze la medi­cul de fami­lie sau la medi­cul pedia­tru pen­tru obți­ne­rea unei rețe­te gra­tu­i­te pen­tru medi­ca­men­te­le anti­vi­ra­le. Pre­ci­zăm că numă­rul bol­na­vi­lor prin gri­pă este cu mult sub pra­gul epi­de­mic. În săp­tămâ­na 48 (28.11.16-04.12.16), mor­bi­di­ta­tea prin infe­cţii acu­te ale căi­lor res­pi­ra­to­rii supe­ri­oa­re a con­sti­tu­it 183,7 cazu­ri la 100 mii popu­la­ție, pra­gul epi­de­mic fiind de 311,19 cazu­ri la 100 mii popu­la­ție", sus­țin repre­zen­tan­ții Minis­te­ru­lui Sănă­tă­ții.

Sursa: www.zdg.md

Cuvinte cheie:

gripa , vaccin , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
14 locuitori

Valea este un sat din cadrul comunei Cremenciug, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 14 oameni. Satul Valea a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.