23 februarie 2020, 10:30 Sănătate views 12026
Ce facem cînd copilul nu vorbește (pînă la vîrsta de 3 ani)?
23 februarie 2020, 10:30 Sănătate views 12026

Ce facem cînd copilul nu vorbește (pînă la vîrsta de 3 ani)?

Sfatul logopedului va fi întotdeauna să așezăm obiectele preferate ale copilului la o înălțime care nu îi este accesibilă și să îl încurajăm să pronunțe cuvîntul care denumește jucăria respectivă.

Important este să nu abandonăm foarte ușor lupta și să îi oferim obiectul respectiv doar în momentul în care am primit un semnal nonverbal, dacă acesta nu este încă dezvoltat (precum întinsul mîinii, arătatul cu degetul) sau o încercare de exprimare verbală (este suficientă și pronunția unei singure silabe). După răspunsul copilului, aceasta trebuie apreciat pentru efortul depus.

Să ne petrecem timpul denumind obiecte cu copilul.

Indiferent că denumim animalele de jucărie sau cele din carte, că imităm sunetele pe care acestea le produc (onomatopee) sau că ne jucăm în bucătărie și denumim ustensilele și hrana pe care o folosim, toate acestea reprezintă o metodă de stimulare a limbajului și de oferire a modelului corect de pronunție.

Nu în ultimul rînd, este necesar să diminuăm timpul petrecut în fața televizorului. Există specialiști care susțin că privitul la televizor în primii ani de viață se asociază cu întîrzieri de limbaj și probleme de atenție.

În schimb, am putea să le oferim copiilor modele corecte de dialog, în cadrul căruia noi, ca părinți, punem o întrebare și tot noi verbalizam răspunsul, pentru a oferi siguranță și a crește încrederea în sine a celui mic.

Ce să nu facem?

În primul rînd, să nu prelungim durata de folosire a suzetei. Specialiștii recomandă ca în momentul în care cel mic pronunță primele cuvinte (mama, tata, papa, apa), în jurul vîrstei de 1 an, să se diminueze și ulterior să se renunțe la folosirea suzetei. Din acel moment, limbajul este în plină dezvoltare și copilul nu se va putea exprima cu suzeta în gură.

Să nu vorbim în locul copilului.

Dacă un copil ne arată prea puțin interes pentru limbaj, atunci noi avem tendința de a vorbi în locul lui.

Să nu îl forțăm să vorbească.

Atunci cînd un copil întîlnește pe cineva, e posibil să refuze să interacționeze cu persoana respectivă pentru că nu o simpatizează. Ca părinți, nu trebuie să îl forțăm să salute și să se joace cu respectiva persoană, indiferent dacă este vorba de un copil sau un adult.

Acestea, alături de alte sugestii pot fi oferite de către un logoped, în cadrul unei evaluări de specialitate.

Sursa: mamadeprofesie.ro

Cuvinte cheie:

logoped , copii , limba , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1530
Populația:
1379 locuitori

Piatra este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Jeloboc și Piatra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 59 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1379 de oameni. Satul Piatra a fost menționat documentar în anul 1530.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.