24 februarie 2024, 13:30 Sănătate views 12858
Raceli, tuse și copii. Mituri de eliminat și sfaturi de urmat
24 februarie 2024, 13:30 Sănătate views 12858

Raceli, tuse și copii. Mituri de eliminat și sfaturi de urmat

Sezonul racelilor e in toi. Copiii din colectivitati fac "schimb" de germeni si nu este exclus sa apara episoade febra, tuse si alte simptome specifice racelii.

Iata cateva mituri legate de febra, tuse si raceli care pot avea repercusiuni asupra sanatatii.

Mit 1. Antibioticele grabesc vindecarea

De fapt, racelile sînt infectii virale, iar virusii nu sînt "omorati" de antibiotice. Mai mult, utilizarea in exces a antibioticelor poate duce la reactii alergice severe, precum si la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice.

Mit 2. Racesti daca iesi in frig si te uzi

In realitate, copiii sînt mult mai predispusi sa se imbolnaveasca inauntru, stand langa cineva care stranuta, decat afara. Doar la copiii cu astm se poate agrava wheezing-ul din pricina schimbarilor bruste de temperatura, insa sa iesi afara la aer, chiar daca este frig, nu face rau nimanui.

Mit 3. Cand copilul tuseste trebuie sa-i dai sirop de tuse

Desi este adevarat ca in unele cazuri siropurile de tuse atenueaza simptomele gatului iritat, nu s-a dovedit stiintific ca aceste remedii pentru tuse si raceala au rezultate la copiii mici. Mai mult, pot avea efecte secundare grave, precum aparitia tulburarilor de somn. Medicii pediatri recomanda sa nu dai astfel de siropuri copiilor mai mici de 6 ani.

Mit 4: Paracetamolul este cel mai bun pentru reducerea febrei

In realitate, si paracetamolul, si ibuprofenul sînt la fel de eficiente in reducerea febrei (actioneaza in maximum 15 minute). Exista, totusi, o diferenta: efectul ibuprofenului dureaza pana la 8 ore, in timp ce efectul paracetamolului nu depaseste 6 ore. Ambele medicamente au variante pentru copii ce pot fi prescrise incepand cu varsta de 3 luni.

Cere intotdeauna sfatul medicului inainte de a-i da copilului orice medicament, chiar daca este unul ce se poate elibera si fara reteta.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Cuvinte cheie:

copii , raceala , sfat , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1882
Populația:
311 locuitori

Larga este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 311 oameni. Satul Larga a fost menționat documentar în anul 1882.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.