29 martie 2020, 11:30 Sănătate views 44684
Care sînt riscurile fumatului în sarcină
29 martie 2020, 11:30 Sănătate views 44684

Care sînt riscurile fumatului în sarcină

Fumatul în timpul sarcinii, fie şi pentru o perioadă scurtă, poate avea consecinţe grave pentru făt. Dacă ai fumat cît erai gravidă sau ai încetat acest obicei în timpul sarcinii, rişti să naşti un copil cu deficienţe de vedere sau glaucom şi cu o greutate mai mică decît cea normală.

Despre acest lucru vorbesc oamenii de ştiinţă danezi care au studiat peste 1000 de copii cu vîrste între 11 şi 12 ani. Conform studiului, realizat recent în Danemarca, citat de Reuters, cercetătorii au descoperit că atît fumatul, cît și greutatea scăzută la naștere sînt asociate în mod independent cu subțierea stratului de fibre ale nervului optic.

Testele au arătat că la copiii, ale căror mame au fumat în timpul sarcinii, grosimea fibrelor nervului optic era de 98,3 micrometri faţă de 104 cît aveau copii născuţi de mame nefumătoare.

Cînd e vorba de retină, această diferenţă, care pare mică la prima vedere, joacă un rol important în sănătatea ochilor.

Pînă la urmă, tu decizi cît de sănătos vrei să fie copilul adus pe lume.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

riscuri , fumatul , sarcină

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
877 locuitori

Dolinnoe este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dolinnoe, Valea Satului și Valea Coloniţei. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 10 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 877 de oameni. Satul Dolinnoe a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.