16 martie 2020, 22:00 Sănătate views 5309
16 martie 2020, 22:00 Sănătate views 5309

Carnea roșie ne scurtează viața


Foto: arena.md

Un regim alimentar bogat în carne roșie reduce speranța de viață, crescînd riscul de cancer și boli de inimă, arată cel mai recent studiu al Facultății de Medicină Harvard, citat de BBC. Cercetătorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, într-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, înlocuirea cărnii roșii cu pește, pui, legume sau nuci și alune scade riscurile cu pînă la o cincime.

Cercetătorii au analizat date culese de la 37.698 de bărbați între 1986 și 2008 și de la 83.644 femei între 1980 și 2008.

Ce spun autorii? Dacă adăugăm o porție în plus – circa 85 de grame – de carne roșie neprocesată dietei zilnice riscul de moarte crește cu 13%, de boală cardiovasculară fatală cu 18%, iar de cancer care duce la deces cu 10%. Cifrele în cazul cărnii procesate sînt și mai mari – riscul de deces crescînd cu 20%, cel de boală de inimă fatală cu 21% și cel de cancer cu 16%.

Grăsimile saturate din carnea roșie sînt cel mai probabil “vinovate” pentru riscul de boli de inimă, iar sodiul folosit în carnea procesată ar putea “crește riscul de boli cardiovasculare din cauze efectului pe care îl are asupra tensiunii arteriale”.

“Carnea rosie poate fi consumată în continuare, ca parte a unei diete echilibrate, însă alegeți felii subțiri, fără grăsime și folosiți metode mai sănătoase de gătit, precum grătarul. Dacă mîncați carne procesată precum bacon, șuncî, cîrnați sau burgeri de mai multe ori pe săptămînă, inlocuiți-le cu alte surse de proteine precum pește, pui, fasole sau linte”,  recomandă nutriționiștii.

La sfîrsitul lunii februarie, guvernul britanic și-a schimbat recomandările în ceea ce privește carnea roșie – pe zi, nu trebuie sa consumăm mai mult de 70 de grame, sau 500 grame pe săptămînă. 70 de grame echivalează cu trei felii de șuncă, un cotlet de miel sau două felii de friptură de vită.

„Dacă vreți totuși să consumați carne roșie, evitați-o pe cea procesată și  limitați-vă la 2-3 porții pe săptămînă”, recomandă cercetătorii. Între timp, majoritatea celor interogați au afirmat  că în mediu consumă o porție de carne pe zi.

Cuvinte cheie:

carne

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
663 locuitori

Secăreni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Secăreni și Cornești. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 663 de oameni. Satul Secăreni a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.