10 octombrie 2017, 12:10 Sănătate views 4159
Moldova a primit 200 de mii de vaccinuri contra gripei
10 octombrie 2017, 12:10 Sănătate views 4159

Moldova a primit 200 de mii de vaccinuri contra gripei

În Republica Moldova au ajuns 200 mii de doze de vaccin antigripal, oferit cu titlu de donație de către ,,The Task Force for Global Health". Lotul de vaccinuri a fost recepționat ieri de Centrul Național de Sănătate Publică.

Astfel, în perioada imediat următoare, vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) va fi distribuit în toate instituțiilor medicale publice și va începe campania de imunizare. De vaccin vor beneficia persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire: bolnavii cronici, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, din instituțiile de asistentă socială, copiii din orfelinate etc.

Vaccinul protejează de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B, și nici într-un caz de alte infecții respiratorii virale acute.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Instituția recomandă persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea, care este gratuită.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă, sunt recomandate următoarele măsuri:

spălatul pe mâini cu apă și săpun,folosirea batistelor pentru strănut sau tuse,respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare.

Ministerul Sănătății atenționează că pentru evitarea riscului apariției de focare în școli sau grădinițe, o importanță majoră o reprezintă triajul, la prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau alte semne de boală respiratorie acută.

Sursa: mamaplus.md

Cuvinte cheie:

vaccin , gripa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
745 locuitori

Chioselia Mare este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Chioselia Mare. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Cahul și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Chioselia Mare a fost menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.