06 mai 2020, 02:00 Sănătate views 17155
06 mai 2020, 02:00 Sănătate views 17155

Banii nu aduc fericirea

Cercetători de la Universitatea Victoria din Wellington (Noua Zeelandă) au coroborat şi analizat trei mari studii internaţionale, realizate pentru a măsura indicele de fericire şi bunăstare generală a populaţiei în ultimii 40 de ani. În total, au procesat informaţii din 63 de ţări şi peste 420.000 de interviuri pentru a ajunge la concluzia că libertatea şi independenţa personală sunt mult mai importante pentru om decît banii, notează ziarul La Razon.

Ei au ajuns la concluzia că în prima fază banii aduc fericirea, însemnînd acoperirea nevoilor de bază precum hrana, locuinţa şi sănătatea, dar după un anumit punct, influenţa lor asupra fericirii unei persoane scade şi îşi pierde importanţa. Pînă aici pare logic, motiv pentru care Ronald Fischer şi Diana Boer, autorii studiului conchid că factorii care contează cel mai mult pentru fericirea unei persoane sînt autonomia (capacitatea de a face lucrurile fără a depinde de nimeni, atît fizică cît şi psihică) şi individualismul (libertatea de a decide).

"În societăţile mai tradiţionale şi colective, un mai mare individualism poate duce la anxietate şi la mai puţină fericire. Dar în ţările europene mai individualiste, o mai mare autonomie duce la fericire”, conchide studiul. Potrivit lui Emanuel Rechter, psiholog la Universitatea Andrés Bello, libertatea personală implică "marcarea anumitor distanţe pentru a putea lua singuri decizii”. "Problema apare cînd banii ne transformă în sclavi pentru a atinge ţelurile marcate de societate, prin urmare oricît de mulţi bani au strîns, într-un moment al vieţii lor, oamenii nu vor fi fericiţi”, explică el.

Pentru a realiza studiul cercetătorii au analizat o serie de indicatori ai bunăstării cotidiene, precum stresul, anxietatea şi sănătatea mentală, pornind de la următoarea întrebare: "Ce este mai important pentru a atinge fericirea, să ai bani pentru a o obţine, sau posibilitatea de a lua propriile decizii în viaţă?” Prin urmare au realizat trei chestionare diferite: au analizat simptomele stresului, au măsurat gradul de anxietate în momentele critice şi au măsurat starea de spirit în funcţie de testul Maslach Burnout Inventory (MIB), care evaluează gradul de realizare personală. Potrivit lor, acolo unde există fericire există şi un mai mare individualism.

Cu alte cuvinte: banii oferă autonomia care este cea care ne garantează fericirea. Cînd nu ne mai putem controla viaţa (între altele, din cauză că sîntem legaţi de bani) ne pierdem capacitatea de a atinge fericirea. Capacitatea de a fi fericiţi fără a depinde exclusiv de bani este un lucru consemnat de toate sondajele.

Cuvinte cheie:

psihologie , fericire , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
2175 locuitori

Isacova este un sat şi comună din raionul Orhei. Isacova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.