20 februarie 2018, 15:52 Sănătate views 11530
Numărul cazurilor de gripă a depăşit pragul epidemic
20 februarie 2018, 15:52 Sănătate views 11530

Numărul cazurilor de gripă a depăşit pragul epidemic

În ultima săptămînă, pe teritoriul ţării au fost înregistrate 116 cazuri de gripă, cifra depăşind pragul epidemic, arată datele Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP).

Solicitat de agenţie, Ştefan Gheorghiţă, şef de secţie în cadrul CNSP, a declarat că din cele 116 cazuri noi de gripă înregistrate în ultima săptămînă, 15 au fost confirmate de testele de laborator, iar majoritatea bolnavilor au fost internaţi în spitale pentru tratament.

Conform sursei citate, numărul cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii depăşeşte uşor pragul epidemic, fapt ce este specific pentru această perioadă a anului.

Datele CNSP arată că, de la începutul sezonului rece, numărul cazurilor de gripă a ajuns la 226, dintre care 50 confirmate de laborator. Probele preluate de epidemiologi au confirmat la 44 de persoane prezența virusului gripal de tip B, iar la şase persoane a virusului gripal de tip A(H1N1). În aceeaşi perioadă, gripa a ucis două persoane, printre care şi un minor de 17 ani.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

gripa , epidemie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
1913 locuitori

Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.