18 mai 2018, 10:30 Sănătate views 10620
Fiecare al doilea moldovean este supraponderal sau obez, studiu
18 mai 2018, 10:30 Sănătate views 10620

Fiecare al doilea moldovean este supraponderal sau obez, studiu

În Republica Moldova circa 50% dintre persoanele care au vîrsta peste 18 ani sînt supraponderale sau obeze.

Ponderea persoanelor obeze este mai mare în mediul urban, în comparație cu mediul rural. Fenomenul este caracteristic mai mult femeilor decît bărbaților. Datele sînt oferite de Agenţia Națională de Sănătate Publică, în contextul în care în a treia sîmbătă a lunii mai este marcată Ziua Europeană de prevenire a obezității.

Statisticile reflectă situația din anul 2013, fiind ultimele date disponibile. Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, obezitatea crește proporțional vîrstei, de la 1% în grupul de vîrstă de 18-24 de ani, pînă la 25% în grupul de vîrstă de 45-65 ani, după care descrește. Cauza obezităţii, spun medicii, este consumul scăzut de fructe şi legume. 66,6% dintre moldoveni consumă mai puţin de cinci porţii de fructe şi legume pe zi. Modul sedentar de viaţă este caracteristic pentru aproape 60 la sută din populația Republicii Moldova cu vîrsta de 15 ani şi peste.

Anterior, în cadrul unui interviu pentru IPN, Gheorghe Caradja, medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican, doctor în științe medicale și conferențiar universitar, a spus că în Republica Moldova 20-25% dintre cetățeni sînt supraponderali, adică au masa corporală care întrece cu pînă la 10% greutatea normală. Dacă limitele sînt întrecute cu peste 10%, vorbim de persoane obeze. Iar în Moldova 25-30% dintre cetățeni au obezitate.

Medicul spune că oamenii ajung să fie obezi din cauza că nu au o cultură a alimentației. Mănîncă de două-trei ori pe zi, dar nu gustă de cinci ori pe zi, așa cum se recomandă, la fiecare trei ore. Ultima gustare trebuie să fie luată cu patru ore înainte de somn. Riscul de obezitate crește odată cu înaintarea în vîrstă, deoarece metabolismul devine mai lent. „Eu cînd am pacienți în vîrstă le spun: mîncați ca în tinerețe, dar vă mișcați ca la bătrînețe", spune medicul.

Potrivit lui, numărul obezilor este în creștere lentă, cu un procent anual. Persoanele care ajung să se interneze pentru tratament au de regulă mai mult de 150 de kilograme.

 

 

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

obezitate , sanatate , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
435 locuitori

Floriţoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 435 de oameni. Satul Floriţoaia Nouă a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.