10 iulie 2018, 11:35 Sănătate views 6674
În curînd, ne-am putea programa on-line la medicul de familie
10 iulie 2018, 11:35 Sănătate views 6674

În curînd, ne-am putea programa on-line la medicul de familie

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este la etapa de finalizare a lucrărilor de pregătire și dare în exploatare a Sistemului Informațional Automatizat Asistență Medicală Primară (SIA AMP), care presupune programarea online la medicul de familie și elaborarea fișei electronice a pacientului.

Este în proces de definitivare și documentația privind gestiunea și exploatarea SIA AMP. În acest sens în bugetul de stat sînt prevăzute aproape 6 milioane de lei.

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, se spune că în prezent, Ministerul este în proces de examinare și soluționare a mai multor probleme ce țin de darea în exploatare a SIA AMP. În scopul ajustării cadrului normativ la cerințele ce țin de punerea în aplicare a sistemelor informaționale, care includ procesarea datelor cu caracter personal, au fost operate modificări și completări la Hotărîrea Guvernului din iulie 2017, iar SIA AMP a devenit astfel parte componentă a Registrului medical.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Ministerul a elaborat Instrucțiunea privind gestiunea utilizatorilor în cadrul SIA AMP. Totodată, este în proces de definitivare proiectul Instrucțiunii cu privire la modul de evidență a obiectelor informaționale ale Registrului medical.

Potrivit răspunsului, reieșind din faptul că SIA AMP este unul din cele mai mari sisteme informaționale de stat (cuprinde date cu caracter personal ale locuitorilor Republicii Moldova, cetățenilor străini, apatrizilor, informații sensibile despre minori, despre starea sănătății, date susceptibile de a prezenta riscuri speciale pentru drepturile și libertățile persoanelor) Ministerul a aprobat Politica de securitate a datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaționale de date cu caracter personal.

Lansarea SIA AMP, care presupune programarea online la medicul de familie, a fost anunțată încă la sfîrșitul anului 2014.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

medic , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5220 locuitori

Vorniceni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Vorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5220 de oameni. Satul Vorniceni a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.