14 decembrie 2018, 16:10 Sănătate views 14002
Al șaptelea caz de gripă sezonieră, înregistrat în țară
14 decembrie 2018, 16:10 Sănătate views 14002

Al șaptelea caz de gripă sezonieră, înregistrat în țară

În această săptămîna a fost înregistrat încă un caz de gripă sezonieră, fapt confirmat de laborator cu prezența virusului A(H1N1) pdm09 la un tînăr de 16 ani din Chișinău. Acesta este al șaptelea caz înregistrat în Moldova.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute se impune conștientizarea de către populație a faptului că, pentru prevenirea răspîndirii acestor infecții, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:

  • adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI; 
  • izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
  • evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
  • folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
  • igiena personală, inclusiv igiena mîinilor;
  • spălatul pe mîini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;

În perioada 01 octombrie – 09 decembrie 2018 au fost înregistrate 7 cazuri gripă (Chișinău – 4, Bălți – 1, Criuleni – 1, Călărași – 1), 76929 cazuri IACRS și 3942 cazuri SARI.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sanatate , gripa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1552
Populația:
13164 locuitori
Logo

Floreşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Florești. Amplasat pe malul stîng al rîului Răut, oraşul Floreşti este situat la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 13164 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează de la mijlocul secolului XVI (între 1552-1561), cînd domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpuşneanu, întărea slugilor sale Flore, Ilie Pohreb şi Oanţa, un loc pustiu, pentru a întemeia un sat. Satul fondat ia numele de Floreşti, iar în secolul XVII ajunge în proprietatea cronicarului Miron Costin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.