09 iulie 2019, 23:00 Sănătate views 19133
09 iulie 2019, 23:00 Sănătate views 19133

Ce ne afectează calitatea somnului

Calitatea somnului poate fi perturbată de diverși factori, printre care se numără structura pernelor şi aşternuturile. Aceasta este concluzia la care au ajuns savanţii de la The National Sleep Foundation, care au observat că peste un sfert dintre persoanele intervievate dorm bine doar de cîteva ori pe săptămînă.

Cercetarea mai arată că aproape 90% dintre voluntari recurg la tot felul de trucuri pentru a-şi îmbunătăţi calitatea somnului, printre care se numără pernele, aşternuturile, saltele şi chiar perdelele, notează Huffington Post.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au rugat 1.000 de persoane să răspundă ladiferite întrebări care vizau ce impact au asupra somnului pernele pe care dorm, dar şi persoana alături de care îşi petrec noaptea.

Mai jos puteţi regăsi care sînt factorii care ne afectează cel mai mult calitatea somnului.

● Perna poate avea un impact de 70 de procente asupra calităţii somnului. Forma acesteia, materialul din care este făcută, dar şi dacă are o structură moale sau tare ne poate influenţa modul în care dormim.

● Temperatura din dormitor sau din camera în care dormim are un impact de 69% asupra calităţii somnului. Dacă este prea frig sau prea cald există riscul să dormim prost. Pentru a evita nopţile albe, specialiştii recomandă ca în camera în care dormim să avem o temperatură medie de 18-20 de grade.

● Lumina din dormitor sau din camera în care dormim poate avea un impact de 57 de procente. Specialiştii recomandă ca atunci cînd ne băgăm la somn să tragem draperiile.

● Aşternuturile pot fi şi ele un factor perturbator al calităţii somnului, acestea au un impact de 53%. Evitaţi să domiţi pe aşternuturi extrem de apretate sau intens parfumate.

● Sforăitul partenerului reprezintă un factor care afectează calitatea somnlui în proporţie de 41%. Medicii recomandă folosirea plasturilor special creaţi pentru sfоrăit şi chiar tratarea acestei probleme pe cale chirurgicală.

● Alergiile perturbă somnul în proporţie de 37%, după cum arată datele cercetării. Pentru a preveni acest lucru asiguraţi-vă că în camera în care veţi dormi nu există plante sau animale la care sunteţi alergic.

● Un alt factor perturbator al calităţii somnlui o poate reprezenta şi împărţirea patului cu altcineva. Copiii pot perturba calitatea somnului în proporţie de 28%, animalele de companie în proporţie de 27%, iar partenerul de viaţă în proporţie de 27%.

Cuvinte cheie:

sanatate , somn

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
549 locuitori

Regina Maria este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lugovoe și Regina Maria. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 549 de oameni. Satul Regina Maria a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.