30 martie 2020, 12:00 Sănătate views 4197
Ești suspect de coronavirus? Ce trebuie să ai cu tine în timpul internării
30 martie 2020, 12:00 Sănătate views 4197

Ești suspect de coronavirus? Ce trebuie să ai cu tine în timpul internării

Știi și tu fraza „informat deci pregătit”, despre asta este și articolul care urmează. În contextul răspîndirii rapide a noului tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova, nimeni nu este asigurat că va trece peste această perioadă fără ca, cel puțin, să aibă nevoie de o testare pentru COVID-19.

În această situație, persoanele suspecte s-ar putea să fie nevoite să-și petreacă cel puțin două zile în spital, pînă la obținerea rezultatelor. De ce lucruri vor avea nevoie aceste persoane, în primele 24 de ore, la spital, vezi mai jos, scrie ea.md.

Evoluția infecțiilor cu noul tip de coronavirus în țara noastră nu este deloc optimistă. Autoritățile au decis să activeze alte trei spitale raionale, pe lîngă cele cinci din capitală, unde ar urma să fie internați pacienții.

În cazul în care ajungi să fii internat în spital, cu suspecție la COVID-19, trebuie să știi că analizele vor fi prelevate abia peste cîteva ore. Asta din cauza fluxului mare de pacienți și completarea documentației necesare. Rezultatul analizelor va fi gata și prezentat pacienților abia a doua zi, după-amiază.

Iată ce lucruri îți vor fi utile pentru cel puțin 24 de ore de la internare. Unele spitale/secții le-ar putea avea în dotare, altele însă -nu. De aceea e bine să le ai la îndemînă. Toată lista de mai jos încape într-un ghiozdan spațios. Așadar, vorbim de:

  1. Buletinul de identitate și polița medicală
  2. Mască de protecție, dezinfectant și mănuși (dacă ai)
  3. Hîrtie igienică sau șervețele (umede și uscate)
  4. Ciupici de cameră, cu talpa groasă
  5. Lenjerie intimă, pijama sau o pereche de colanți și tricou (poți lua două seturi în cazul în care știi că transpiri sau pentru cazul în care poți murdări un set)
  6. Prosop pentru mîini
  7. Săpun în cutie comodă
  8. Peria și pasta de dinți
  9. Încărcător pentru telefon și baterie externă (dacă ai)
  10. O carte/revistă, ceva care să-ți ocupe timpul de așteptare
  11. Apă plată – recomandăm să fie cîteva sticle mici decît una mare
  12. Farfurie adîncă, o cană și lingură personală.

Lista poate continua, în funcție de situația în care te afli și preferințele personale. Dacă știi că ești mai friguros ia cu tine o pereche de ciorapi în plus, dacă nu poți dormiți pe o pernă străină, ia de acasă o față de pernă, dacă porți ochelari, desigur nu uita de ei și nici de șervețelele speciale pentru curățarea lentilelor.

În situația în care este suspect copilul și la internare acesta va fi însoțit de un adult – dublează această listă. Pentru el, poți lua și cîțiva biscuiți sau covrigei de care îi plac și care nu trebuiesc ținuți la frigider. Poate fi binevenită și o jucărie mică sau o carte cu activități.

Fii sincer cu personalul medical, comunică-le medicilor din start dacă ai fost în contact cu persoane venite de peste hotare sau suspecte de coronavirus.

Sperăm ca această informație să-ți fie utilă, iar a doua zi să fii acasă cu rezultatul la COVID negativ.

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

spital , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
67 locuitori

Iezărenii Noi este un sat din cadrul comunei Iezărenii Vechi, raionul Sîngerei. Satul Iezărenii Noi se află la distanța de 9 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 67 oameni. Localitatea a fost înființată în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.