02 mai 2020, 14:00 Sănătate views 3895
Atenție la căpușe! Medicii recomandă precauţie la plimbările prin parcuri
02 mai 2020, 14:00 Sănătate views 3895

Atenție la căpușe! Medicii recomandă precauţie la plimbările prin parcuri

Odată cu încălzirea vremii, au apărut şi căpușele. După ce autoritățile au permis ieşirile în aer liber, medicii recomandă să fim atenţi atunci când ne plimbăm prin parcuri. Deocamdată, la Institutul de Medicină Urgentă şi la Spitalul de "Toma Ciorbă" nu s-a adresat nicio persoană muşcată de căpușe.

Potrivit specialiștilor, căpușele pot transmite diverse maladii, cea mai răspândită fiind borelioza, care se manifestă printr-o erupţie roșie, iar simptomele sunt asemănătoare gripei.

"Prima ce fac, ele înțeapă persoana și practic aceste înțepături nu întotdeauna sunt bolnăviciosase, nu prezintă durere când înțeapă, comparativ cu alte insecte", a spus medicul infecíonist, Tudor Puiu.

Medicii spun că aceste artropode devin active încă din martie, dar la sfârșitul lunii aprilie se înmulțesc și devin mai periculoase. Oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medic, atunci când au fost înţepaţi de o căpușă și să nu încerce să o scoată singuri.

"Mai încearcă unii cu foarfeca sau cu alte obiecte, care pot doar s-o rupă și o parte din căpușa respectivă poate să rămână sub piele și poate să provoace un proces inflamator", a spus medicul infecíonist, Tudor Puiu.

Însă nu doar oamenii au de suferit din cauza căpușelor, ci și animalele. Specialiștii spun că după fiecare plimbare cu animalul de companie, proprietarii acestora trebuie să le verifice atent pielea.

"Există spray-uri antiacariene, pe care le putem folosi pentru animalele domestice. Ele diferă și ca eficacitate, în funcție de producător, și după substanțele folosite", a comunicat colaboratorul științific la Institutul de Zoologie, Alexandr Morozov.

Potrivit Direcției municipale "Spații Verzi", toate parcurile din Capitală sunt stropite cu soluții împotriva căpuşelor.

"Monitorizăm. În funcție de temperatura care este afară, ele se dezvoltă. Deci, când e mai cald mai repede, dar de obicei nu mai devreme de două săptămâni", a spus șeful Direcției municipale "Spații Verzi", Serghei Carp.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

căpușe , parc , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1476 locuitori

Sărata Nouă este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1723.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.