13 aprilie 2021, 12:40 Sănătate views 2418
Învățătorii refuză să se vaccineze împotriva COVID-19
13 aprilie 2021, 12:40 Sănătate views 2418

Învățătorii refuză să se vaccineze împotriva COVID-19

Din 11 mii de lucrători didactici și personal auxiliar din Chișinău, doar circa 2000 de angajați ai liceelor și gimnaziilor și 1860 din instituțiile de educație timpurie și-au dat acor­dul de a se imuniza.

Deși procesul de vaccinare a cadrelor didactice a început de cîteva zile, din cei 28 de lucrători de la grădinița din Budești, doar doi sînt gata să se vaccineze și s-au înscris în lista persoanelor care vor să se imunizeze. Motivele sînt diverse: fie au dubii privind siguranța vaccinării, în gene­ral, fie nu vor să se imunizeze cu serul As­traZeneca și așteaptă vaccinul Pfizer.

 „Din 28 de persoane doar două și-au dat acordul să fie vaccinate. Urmează să discutăm cu angajații instituției și sperăm prin convingere să accepte. Atîta timp cît e benefic pentru sănătatea lor, conside­răm că protecția prin imunizare împotriva COVID-19 trebuie utilizată. Ceilalți se mai gîndesc sau se mai informează”, ne spune Ludmila Ganganu, directoarea Grădiniței din comuna Budești.

 O situație similară se atestă și în comu­na Tohatin. De pildă, din cei 30 de lucrători de la grădinița nr. 223, doar jumătate vor să se imunizeze împotriva noului tip de co­ronavirus.

„Posibil, sînt prea puține informații des­pre vaccinurile care sînt la moment. Aces­ta ar fi unul dintre motive”, explică Viorica Carabețchi, directoarea grădiniței din co­muna Tohatin.

 Potrivit lui Andrei Pavaloi, șeful inte­rimar al Direcției municipale Educație, la moment, din 11 mii de lucrători didactici și personal auxiliar, doar circa 2000 de cadre din licee și gimnazii și 1860 din instituțiile de educație timpurie și-au dat acordul să se imunizeze.

 „Noi avem angajați care nu pot fi vaccinați din motiv că, recent, au fost testate pozitiv sau au suportat boala, prin urmare persoanele respective nu se pot vaccina pe moment. Avem lucrători care, într-adevăr, sînt reticenți în privința vaccinării, nu doresc să se vaccineze sau preferă un anumit tip de vaccin. Cel care este pus la dispoziție acum la Centrul de Vaccinare nu este acceptat de către anumite persoane”, remarcă șeful interi­mar al Direcției Educație Chișinău.

Reticența față de procesul de vacci­nare se atestă nu doar în rîndul cadrelor didactice la nivel municipal. Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, susține că problema e cu două capete.

„Pe de o parte, sînt categorii care ac­ceptă și doresc. Pe de altă, sînt care se opun. sînt cetățeni care așteaptă alte ti­puri de vaccin, alte oportunități. Noi mo­nitorizăm procedura, chiar ne implicăm la întocmirea listelor, ajutăm administrațiile instituțiilor să realizeze procedura respec­tivă. Considerăm că este absolut nece­sar în situația în care ne aflăm și pe căile noastre de comunicare pe care le avem, să îndemnăm pedagogii să răspundă la această oportunitate. Dacă sînt și dintre cei care nu acceptă, au și ei dreptul să re­fuze, nu îi putem obliga. Unii nu acceptă din cauza vîrstei înaintate, alții din cauza comorbidităților pe care le au și conside­ră că ar fi dăunătoare această procedură de vaccinare. Noi sîntem gata să oferim tot sprijinul pentru ca acest proces să se deruleze cît mai bine, ca cei ce doresc să se vaccineze să o poată face intr-un nu­măr cît mai mare”, a spus Ghenadie Donos.

Pînă în prezent, potrivit municipalității, în Chișinău au fost vaccinate peste două mii de cadre didactice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vaccin , profesor , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
149 locuitori

Bularda este un sat din cadrul comunei Dereneu, raionul Călăraşi. Satul Bularda se află la distanţa de 34 km de orașul Călăraşi și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 149 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.