01 iulie 2023, 14:30 Sănătate views 3780
Vrei un stil de viață echilibrat? Începe cu alimentația corectă
01 iulie 2023, 14:30 Sănătate views 3780

Vrei un stil de viață echilibrat? Începe cu alimentația corectă

Alimentația reprezintă sursa noastră principală de energie, grație aportului caloric și nutritiv pe care îl are. Indiferent dacă este una bazată exclusiv pe produse vegetale sau combinate, regula de aur este că alimentația trebuie să fie una cât mai echilibrată și sănătoasă, deoarece, în caz contrar, pot apărea diferite carențe în organism.

Iată câteva reguli de alimentație sănătoasă de care trebuie să ții cont pentru un corp energic și puternic.

  1. Mai multe legume și fructe, mai puțină carne greu digerabilă

Da, știm cât de delicios poate fi un steak proaspăt prăjit și asezonat cu condimente, dar, în realitate, cel mai oportun este ca legumele și fructele să primeze în alimentație, iar carnea să fie cam pe ultimele poziții. Evident, aceasta nu trebuie exclusă, deoarece conține proteine și fibre necesare pentru corpul nostru, doar că volumul acesteia trebuie să fie mai mic decât al garniturii cu care o servești. Funcționează, în acest sens, regula ⅓ carne și ⅔ legume pe farfuria ta.

Legumele congelate sau proaspete trebuie să fie de nelipsit din alimentația ta, iar nutriționiștii recomandă ca majoritatea felurilor principale să fie garnisite cu salate de crudități sau cu mixuri de legume, astfel încât organismul să primească necesarul caloric potrivit.

  1. Nu sări peste micul dejun

Este deja o regulă consacrată că micul dejun este masa cea mai importantă de peste zi, dar de ce? Un studiu al oamenilor de știință de la Harvard a depistat că un mic dejun sănătos, luat zilnic la timp, scade cu 27% riscul unui infarct, diminuând considerabil probabilitatea apariției unor boli cardiovasculare. Evident, acest mic dejun trebuie să fie sănătos și echilibrat. Iată câteva feluri de dejunuri pe care să le încerci acasă:

  • Smoothie din fructe congelate servit pe un pat de granola sau muesli;

  • Omletă cu legume;

  • Brioșe servite cu o salată de fructe;

  • Un bol cu muesli, fructe uscate și lapte de migdale.

  1. Lichide cât mai multe, dar după masă

Indiferent dacă ești în mijlocul verii sau al iernii, nu uita să te hidratezi cu suficiente lichide. Ne referim aici la apă plată sau carbogazoasă (cea din urmă trebuie servită cu măsură pentru a nu irita stomacul), ceaiuri naturale, smoothie și cocktailuri din diferite fructe, legume, verdețuri. Regula principală spune despre necesitatea de a le servi după masă și nu în timpul acesteia, pentru ca să nu fie alterată digestia.

Dar cel mai important, dincolo de aceste trei reguli de bază, este ca produsele alimentare pe care le alegi să fie proaspete și alese cu grijă. În rețeaua de magazine Linella găsești produse naturale, direct de la producători, numai bune de folosit pentru mesele tale zilnice.

 

Cuvinte cheie:

alimentatie , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
345 locuitori

Rassvet este un sat din cadrul oraşului Bucovăţ, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Strășeni și la 41 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de locuitori. Satul Rassvet a fost întemeiat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.