18 iulie 2021, 13:00 Sănătate views 2844
Moldova, cuprinsă de arșiță: Cum se răcoresc modovenii (VIDEO)
18 iulie 2021, 13:00 Sănătate views 2844

Moldova, cuprinsă de arșiță: Cum se răcoresc modovenii (VIDEO)

După ce mai multe săptămîni la rînd ne-am luptat cu ploile abundente și consecințele acestora, mijlocul verii a adus cu sine temperaturi de foc. Pînă pe 19 iulie cel puțin a fost emis Cod galben de caniculă, temperaturile în această perioadă avînd valori cuprinse între +33..+35°C.

I-am întrebat pe moldovenii cum fac față vremii extreme și ce reguli urmează pentru a se proteja de insolație, dar și alte efecte nefaste la arșiței.

"Răbdăm. Cu vremea nu ne punem!", a fost răspunsul tranșant al mai multor intervievați.

Evitarea expunerii la soare la orele amiezii și hidratarea organismului sînt principalele ”arme” în lupa cu canicula, au mai relatat trecătorii.

Unii intervievați au mărurisit că lucrează de acasă și evită să iasă afară în timpul zilei, alții au menționat că îi salvează aparatul de aer condiționat. Consumul de ceai verde, apa cu lămîi, înghețata – s-au dovedit a fi și ele eficiente în lupta cu valul de căldură.

Iată ce au relatat intervievații:

- S-a schimbat vremea, a devenit Moldova o țară tropicală, nu e cum era cu 20 de ani în urmă, dar trebuie să ne adaptăm.

- Trebuie să avem grijă ce mîncăm și ce bem. La vîrstă înaintată, căldură se suportă mai greu.

- O suportăm, ce să facem? Cînd plouă nu sîntem mulțumiți că plouă prea mult. După-masă cînd e soarele mai fierbinte ne străduim să nu ieșim.

- Pînă cînd ne descurcăm. Condiționerul în apartament, afară ceva răcoritor și atît. Nu putem să ne batem cu anotimpul.

- Ne răcorim cu ajutorul condiționerului și bazinului. Mîncăm fructe, legume.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

canicula , oameni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
155 locuitori

Lipovăţ este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Glodeni și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Lipovăț a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.