07 februarie 2023, 11:30 Sănătate views 53054
07 februarie 2023, 11:30 Sănătate views 53054

Ce riscă bărbaţii care stau prea mult în faţa televizorului

Bărbaţii care petrec peste 20 de ore pe săptămînă în faţa televizorului au o calitate a spermei inferioară aceleia a bărbaţilor care se uită mai puţin timp la programele prezentate pe micile ecrane, afirmă autorii unui studiu american.

Cercetătorii americani de la Harvard School of Public Health din Boston au analizat eşatioane de spermă recoltate de la 189 de bărbaţi tineri (18-22 ani), cărora le-au adresat cîteva întrebări precise despre stilurile lor de viaţă (exerciţii fizice, alimentaţie, televiziune).

Bărbaţii care petreceau mai mult de 20 de ore pe săptămînă în faţa televizorului prezentau o concentraţie a spermatozoizilor cu 44% mai mică decît aceea a bărbaţilor care petreceau mai puţin timp în faţa micului ecran.

Un alt factor important este reprezentat de exerciţiile fizice practicate de bărbaţi, afirmă autorii acestui studiu, publicat marţi în British Journal of Sports Medicine, o revistă publicată de grupul British Medical Journal (BMJ).

Bărbaţii care fac mai mult de 15 ore de sport pe săptămînă prezintă o concentraţie a spermatozoizilor cu 73% mai mare decît aceea a bărbaţilor care fac mai puţin de cinci ore de sport pe săptămînă.

Totuşi, în toate cazurile analizate, concentraţiile de spermatozoizi au fost suficient de mari pentru a permite conceperea unui copil, au precizat savanţii americani.

Calitatea spermei pare să urmeze o curbă descendentă de mai multe decenii în cîteva ţări occidentale, însă motivele din spatele acestei situaţii nu sunt cunoscute cu certitudine.

Oamenii de ştiinţă bănuiesc că stilul de viaţă sedentar şi absenţa exerciţiilor fizice sînt parţial responsabile de acest declin.

Cuvinte cheie:

barbați , pericol , televiziune

Comentarii

 (1)
  • #1 kkk Răspunde Citează selecţia
    СПЕРМАТОЗАВРЫ НА ГРАНИ ВЫМИРАНИЯ
    Похоже, это так. Cперматозавров в Старом и Новом свете становится всё меньше. Зато активно размножаются мексы, мусульмане и прочая "братва" нелегалов в Америке и Европе. Похоже, там очень благодатная среда для таких "специй".
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1462
Populația:
219 locuitori

Drujineni este un sat din cadrul comunei Pruteni, raionul Făleşti. Satul Drujineni este situat la distanța de 22 km de orașul Fălești și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 219 oameni. Satul Drujineni a fost atestat la 25 septembrie 1462 cu denumirea Duşeşti, Drujeşti.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.